Förklaringen bakom Bidens mystiska märken på kinderna: ”Vanligt med den historiken”

Publicerad 2023-06-29

Joe Biden dök upp – med mystiska märken på kinderna.

De blev en snackis som presidentens stab nu tvingats förklara.

– Han använde en andningsmaskin i natt, säger Vita husets talesperson Andrew Bates.

När USA:s president Joe Biden, 80, i måndags talade i Vita huset var det inte bara ämnet – expansionen av supersnabbt internet – som hamnade i fokus. Presidenten hade mystiska märken på kinderna, som om de blivit intryckta.

När han på onsdagsmorgonen mötte media i Washington syntes märkena återigen – och blev en snackis.

Senare på dagen gick Vita huset ut med en förklaring. Joe Biden lider av sömnapné, en åkomma där man andas oregelbundet under nätterna, och har börjat sova med en mask som hjälper till med andningen.

Sitter med gummiband

Masken, som kallas för CPAP, sitter på ansiktet med hjälp av gummiband – och det var märkena från dessa som syntes på presidentens kinder.

Under måndagen höll Joe Biden tal i Vita huset, och det var flera som undrade varför hans ansikte såg annorlunda ut. Förklaringen: En sovmask.

– Sedan 2008 har presidenten berättat om sin sömnapné i utförliga medicinska rapporter. Han använde en CPAP-maskin i natt, vilket är vanligt för personer med den historiken, sa Vita husets talesperson Andrew Bates, enligt CNN.

I en hälsojournal som släpptes av Bidens läkare 2019 sades att sömnapné ”har övervägts, men hans symtom har förbättrats rejält efter hans bihåle- och näsgångsoperationer”.

Kan leda till glömska

En anonym källa på Vita huset säger att Biden använt CPAP-masken de senaste veckorna, skriver Reuters.

Sömnapné är en vanlig störning som kännetecknas av korta andningsavbrott under sömnen.

Om den inte behandlas kan det orsaka glömska, trötthet och sömnighet och i slutändan leda till hjärt- och kärlsjukdomar på grund av den påfrestning hjärtat utsätts för.

I november 2021 somnade Biden under klimattoppmötet COP26. I juni i fjol blandade han ihop Sverige och Schweiz och under onsdagen stod han för en ny groda när han råkade säga att kriget i Ukraina pågår i Irak.

I februari förklarade Bidens läkare honom ”frisk nog för sitt jobb”.