Blodigt våld mellan eritreanska grupper i Israel

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-09-02

Hundratals eritreaner slogs med byggvirke, stenar och metallbitar i israeliska Tel Aviv under lördagen.

Stundtals blev det mycket våldsamt.

160 personer ska ha skadats när anhängare till regimen och oppositionella landsmän drabbade samman.

The Jerusalem Post rapporterar att över 160 människor har skadats i konfrontationerna som beskrivs som de mest våldsamma mellan afrikanska asylsökande och migranter i Tel Aviv på flera år.

Bland de skadade är omkring 30 poliser. Flera människor av de demonstrerande rapporteras ha träffats av polisskott. Polisen sköt också med tårgas och använde chockgranater mot demonstranter.

Krossade skyltfönster

Olika tillhyggen som byggvirke, stenar och metallbitar användes av demonstranter på båda sidor. En yxa uppges också ha förekommit under slagsmålen, som ägde rum i en stadsdel i stadens södra delar där många migranter och asylsökanden bor. Nyhetsbyrån AP rapporterar att demonstranter sågs krossa skyltfönster och attackera polisbilar. En eritreansk regimanhängare har efter sammandrabbningarna setts ligga i en blodpöl i en lekplats.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har meddelat att han ska sammankalla ett möte som ska hållas på söndagen där åtgärder mot dem som deltagit i sammandrabbningarna ska diskuteras.

En chockgranat landar vid demonstranterna.

Bråk även i Norge

Protesterna hölls för att markera att det är 30 år sedan det nuvarande styret kom till makten i Eritrea. Båda sidor uppges ha haft myndigheternas tillstånd att demonstrera.

Även i Norge förekom bråk under lördagen mellan exileritreaner i samband med att minnesceremonier av 30-årsdagen skulle hållas.

För mindre än en månad sedan drabbade de båda eritreanska sidorna samman under en kulturfestival i Stockholm.

Bråk i Norge under lördagen.

Följ ämnen i artikeln