Grannen: ”Hon var så mån om sin lilla tös”

Publicerad 2024-01-11

Under torsdagen gick polisen ut med att en 21-årig kvinna och hennes ettåriga dotter dött efter att ha fått i sig giftig svamp. Den lilla familjen bodde i ett samhälle i Sjöbo kommun och där är grannarna omskakade av tragedin.

– Det är oerhört tragiskt att ett litet barn ska dö så, säger grannen Per.

Den 24 augusti blev en 21-årig kvinna och hennes ettåriga dotter akut sjuka och sökte vård vid sjukhuset i Ystad. De skickades dock hem igen.

Men illamåendet vill inte ge sig. Kort efter avled den lilla ettåriga flickan. Den 28 augusti dog även hennes mamma.

Inledningsvis är det mysterium vad som hänt.

En tid efter dödsfallet började det gå ett rykte om att kvinnan och flickan dött efter att ha ätit giftig svamp.

Ryktet visade sig stämma.

Arkivbild.

Efter provtagning och analys kan polisen nu konstatera att dödsorsaken är giftsvamp. De hade fått i sig substansen amatoxin som finns i bland annat vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och i vissa arter av hätting och fjällskivling.

I det lilla samhället i Sjöbo kommun där kvinnan bodde är invånarna omskakade.

– Jag minns när ambulansen kom. Det kom två ambulanser och dagen efter kom polisen, säger Lena, 71 år och granne till kvinnan.

Då visste Lena inte hur allvarligt det var. Några dagar senare fick hon veta att den unga kvinnan och hennes lilla dotter hade insjuknat plötsligt och dött.

Lena, 71, granne.

– Det är hemskt. Hon var så mån om sin lilla tös.

Hon berättar att kvinnan brukade leka mycket med sin lilla dotter på gräsmattan utanför huset. De tumlade runt i gräset och rullade med bollar, beskriver Lena.

Den unga kvinnan tog också ofta promenader med barnet i vagn.

En gång råkade hon bli utelåst. Då hjälpte Lena och hennes man kvinnan att ringa vaktmästaren. Då pratade de en stund med kvinnan.

– Sedan har det mest blivit att man hejar på varandra på gatan, säger Lena.

När Aftonbladet är på plats i det lilla samhället i Sjöbo kommun och pratar med folk verkar den 21-åriga kvinnan med sin dotter vara obekant för många. Men Mette som jobbar i den lokala mataffären minns henne.

Mette minns den 21-åriga kvinnan med dotter.

– Hon verkade väldigt omtänksam om sin dotter. Flickan var alltid med henne här i butiken när hon handlade, säger Mette.

Mette tycker att det är tragiskt att kvinnan och den lilla flickan mist livet på det här viset.

Den avlidna kvinnan kom till Sverige 2020 och hade rötter i ett utomeuropeiskt land. Mette tror att det kan ha påverkat den tragiska utgången.

– Jag har förstått att det händer att utländska kvinnor tar fel. De vet inte vilka svampar som är giftiga, säger hon.

Per, 65, bor i området.

65-årige Per, som äger en fastighet mitt emot huset där familjen bodde, är inte förvånad över att de skickades hem från sjukhuset. Han hoppas att sjukvården ska bli bättre på att ta hand om misstänkta förgiftningsfall.

– Det är oerhört tragiskt att ett litet barn ska dö så, säger Per.

Följ ämnen i artikeln