Så spenderade spionbrodern pengarna från ryska GRU

Publicerad 2023-05-17

Spiondömde Peyman Kia delade tillsammans med sin bror topphemlig information med Ryssland i utbyte mot amerikanska dollar i kontanter.

Pengarna förvarades i en skokartong, och gick bland annat till trädgårdspool, sushi och en ny dammsugare, visar en kartläggning av SvD.

Det var i januari i år som bröderna Kia dömdes för att ha delat topphemlig information från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten med Ryssland.

Storebrodern Peyman Kia, 42, dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri.

 

Den äldre brodern Peyman Kia, 42, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för grovt spioneri, medan den yngre Payam Kia, 35, dömdes till nio år och tio månader.

Totalt har omkring hundra topphemliga dokument röjts, men det är oklart hur många av dokumenten som nått den ryska underrättelsetjänsten GRU.

 

Enligt domen har den äldre brodern jobbat både på Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) därigenom anskaffat dokumenten, medan den yngre brodern var den som planerade och skötte kontakterna med Ryssland. Bevisen har bestått av underrättelseinformation, dagboksanteckningar, ett USB-minne och en stor kontanthantering.

Betalade med sedelbunt

Lillebrodern Payam Kia, 35, dömd till nio år och tio månaders fängelse.

Svenska Dagbladet har kartlagt vart inkomsterna från den ryska underrättelsetjänsten har gått till. Totalt rör det sig om över en halv miljon kronor, kanske till och med så mycket som 1,2 miljoner kronor.

Det rör sig om en större mängd kontanter, som bland annat har använts till svartjobb utförda kring en villa i Uppsala där storebrodern bodde.

Pengarna förvarades i en skolåda i hemmet. Anledningen till att han gjorde så många kontantköp var att han inte ville ”sitta på” pengarna, menar han.

 

Enligt SvD stack Peyman Kias vardagstransaktioner inte ut, då det inte fanns någon ”synlig lyxkonsumtion”. I ett exempel nämns ett poolarbete, där en hantverkare betalas med en sedelbunt med 35 tvåhundrakronorssedlar.

Stora summor har även växlats in på ett växlingskontor som låg inhyst i en resebyrå i en mellanstor svensk stad och drevs av en person som kallas ”Araben”. Med hjälp av en vän lyckades spionbrodern växla omkring en halv miljon svenska kronor från dollar, enligt SvD.

Köpte dammsugare och sushi

Men även mindre konsumtionsköp har konstaterats, som en dammsugare med tillhörande dammsugarpåsar inhandlas kontant över disk på Elgiganten samt en bilservice.

Säpo:s utredning visar att kontanterna även nyttjades av flera personer i Peyman Kias närhet, däribland hans hustru. Kontanterna användes ofta vid vardagsinköp, som vid hämtmat från sushibarer, ett restaurangbesök, semesterutflykter i Sverige, gardiner, handdukar, färg, en hylla och matvaror.

 

I förhören har Peyman Kia själv hävdat att han behövde kontanter ur ett ”krisberedskapsperspektiv”.

”Om betalningssystemet skulle slås ut, så har jag kanske tio, tjugotusen kronor i kontanter så jag kan köpa mat och bensin och så där”, har han sagt i förhör.

 

Gömde pengarna på bibliotek

Kort efter livstidsdomen kallade Peyman Kia själv till sig Säpos utredare för att själv berätta vad som hänt. Han menar att han fått kontakt med den ryska underrättelsetjänsten SVR 2016, och sålde därefter ”riktig” underrättelseinformation en enda gång.

Betalningen, som bestod av i amerikanska dollar, gömde han enligt egen utsago på Karin Boye-biblioteket i Uppsala.

”Min tanke var att skicka information, ta emot en summa pengar och avsluta”.

 Peymans Kias dator.

Men kontakterna fortsatte. Dock menar Peyman Kia att han därefter enbart sålde falsk information i syfte att ”svindla till sig pengar”.

Peyman Kia, liksom sin lillebror, har överklagat sina tingsrättsdomar. Under onsdagen meddelade dock Payam Kias ombud att han drar tillbaka sin överklagan till Svea Hovrätt.

Med anledning av det skjuts domen upp till torsdag den 25 maj.

LÄS VIDARE

Livstids fängelse för Peyman Kia – döms för grovt spioneri