Sex unga personer åtalas – jobbade åt ”Kurdiska räven”

Publicerad 2023-05-11

Inom loppet av några dagar utsattes Stockholm för en massiv våldsvåg med skjutningar varje kväll.

Nu har sex unga personer åtalats för grova våldsbrott i södra Stockholm.

Samtliga misstänks ha utfört dåden åt ”Kurdiska räven”.

– En och samma person som vi bedömer är en huvudaktör har gett uppdrag och instruktioner till dem, säger åklagare Lisa dos Santos.

Konflikten, där Rawa ”Kurdiska räven” Majid, 36, på ena sidan och Mikael ”Greken” Tenezos, 25, har tagit sig uttryck i ett flertal grova våldsdåd som explosioner, skjutningar och mord, under de senaste månaderna.

De flesta dåden har inträffat i Stockholm och ett flertal personer har gripits sedan dess.

Under torsdagen åtalades sex av dem för händelser som ägde rum under några av våldsvågens värsta dygn.

Flera dåd per dag

Under den 20 januari larmades polisen på löpande band.

Tidigt under fredagsmorgonen larmades polisen om en skjutning i Farsta. Vid 18-tiden inträffade en skjutning i Fruängen, och senare under kvällen en explosion i Skarpnäck och vid 22-tiden ett mord i Solna.

Mannen som sköts ihjäl i Solna ska inte ha varit den tilltänkta måltavlan, enligt Aftonbladets uppgifter.

Under samma fredagskväll greps också två personer efter en biljakt som slutade i en bilkrasch vid Gullmarsplan, där polisen ska ha hittat ett skarpladdat vapen i bilen. Personerna greps då misstänkta för förberedelse till mord.

Bara några timmar därefter, vid 01.45 den 21 januari skedde en skjutning mot en villa i Botkyrka. Senare under den 21 januari larmades polisen om en skjutning i Dalen, där en man blev beskjuten.

Dagen därefter, den 22 januari, avvek en bil från polisen, vilket blev starten på en biljakt. Efter ett tag stannade bilen i Jordbro och fyra personer sprang därifrån - men polisen kunde gripa dem snabbt.

En pistol låg då slängd marken och polisen misstänkte då att de avstyrt ett mord, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Tagit uppdrag av Kurdiska räven

Samtliga som åtalades i dag är unga personer, som misstänks för en del av dåden som ägde rum mellan den 20 och 22 januari.

Enligt åklagare Lisa dos Santos, som leder utredningen om skjutningen i Fruängen, bygger en del av bevisningen på kommunikation som de kunnat se i de åtalades telefoner.

– Det har varit väldigt centralt. Man har kunnat se hur en och samma person, som vi bedömer är en huvudaktör, har gett uppdrag och instruktioner till dem, säger hon.

Enligt henne tillhör de misstänkta personerna Rawa Majids sida i konflikten. Hon säger också att de misstänker att flera av dåden har kopplingar till varandra.

– Vår bedömning är att de här gärningarna går att koppla till ena sidan till den konflikt som bedöms som våldsvågen, där det är kopplat till den Kurdiska rävens sida, säger Lisa dos Santos.