Larmet från förbundet – utländska soldater kommer öka sexuellt våld

Publicerad 2024-04-05

Sexuellt våld, övergrepp och människohandel.

Det befarar IKFF kommer att öka när utländska soldater får tillgång till militärbaser i Sverige.

– Alltför ofta är det just de trupper som säger sig skydda befolkningen som utgör ett stort hot mot kvinnors säkerhet, säger Malin Nilsson, generalsekreterare på Internationella Kvinnoförbundet för Fred & Frihet.

Följ ämnen
Nato

I början av 2022 lägger det amerikanska militärfartyget USS Forrest Sherman till i Stockholmshamnen. Det ska vara där i några dagar i samband med en övning. Enligt uppgifter till Expressen grips två män ur besättningen, misstänkta för att ha köpt sex av två ukrainska kvinnor på svensk mark. En av dem erkänner i förhör.

Nu varnar IKFF för att militärbaser med utländska soldater kan öka sexhandeln och annat sexuellt våld i Sverige. Amerikanska soldater får enligt ett försvarsavtal tillgång till 17 svenska militärbaser. Regeringen har även gett Nato tillstånd att placera soldater i svenskt territorium tillfälligt.

– Ökad militarisering är aldrig bra för kvinnors rättigheter och säkerhet. Upprustning och krig är patriarkala verktyg för att utöva makt och kontroll, säger Malin Nilsson.

Malin Nilsson är generalsekreterare hos IKFF.

IKFF vill ”avskaffa de grundläggande orsakerna till väpnade konflikter och legitimeringen av krig”. Enligt dem är ett steg in i Nato ett steg bakåt för världsfreden, men det kan även vara det för kvinnors säkerhet i de länder där militärbaser upprättas och där utländska soldater får tillgång till baser.

– Militära organisationer är byggda på lydnad, disciplin, strikt hierarki och i slutändan våldsanvändning. Våld blir ett mer normaliserat och legitimt sätt att hantera konflikter, säger Malin Nilsson.

”Värdlandet har det primära ansvaret”

I avtalet om försvarssamarbetet med USA, som är tänkt att träda i kraft i slutet av året, saknas det riktlinjer för sexuellt våld, trakasserier och människo­handel. Avtalet ger USA rätt att placera sina soldater på militärbaser i Sverige.

Regeringen har även gett Nato tillstånd att tillfälligt basera soldater på svenskt territorium.

Men förra året skärpte Nato sin policy om människohandel. Där står det att Nato-soldater aktivt ska bekämpa människohandel och annat sexuellt våld så gott de kan, i synnerhet eftersom brotten inträffar i just krigsområden.

– All personal på Nato-uppdrag måste rapportera alla incidenter om människohandel, både genom Nato och till relevanta aktörer med laglig fullmakt som kan agera på rapporten, säger Peggy Beauplet, presstalesperson hos Nato.

Det är dock inte Nato självt som ska ingripa först vid misstänkt människohandel.

– Det är värdlandet som har det primära ansvaret, säger Peggy Beauplet.

Malin Nilsson tycker inte att Nato:s skärpta regler kommer att räcka.

– Vad gäller prostitution och trafficking är det sedan länge kända problem vid utländska militärbaser runt om i världen. Alltför ofta är det just de trupper som säger sig skydda befolkningen, som är utgör ett stort hot mot kvinnors säkerhet. 

”Behövs förebyggande arbete”

Enligt försvarsavtalet är det inte Sverige som ser till att de amerikanska styrkorna följer lagen, utan det kommer att vara amerikanerna själva. Detta på USA:s begäran.

Denna regel kan dock ändras – men bara om ett ärende har ”särskild betydelse för Sverige”. Polisen har dock rätt att utreda alla misstänkta brott. Då ska alla berörda myndigheter samarbeta, oavsett vilket land de tillhör.

– Polisens roll är viktig, men de fokuserar på brott som redan har begåtts. Det som behövs är förebyggande arbete, säger Malin Nilsson.

I en tidigare version av artikeln stod det att Nato och USA kommer att etablera egna militärbaser i Sverige. Det stämmer inte, utan amerikanska soldater kan få tillgång till baser i Sverige i och med ett försvarsavtal. Sveriges regering har även gett tillstånd till Nato att placera soldater i svenskt territorium tillfälligt.

Följ ämnen i artikeln