Jimmy Carter tog farväl av sin kärlek

Publicerad 2023-11-29

De var ett par i 80 år och gifta i 77.

I förrgår tog expresident Jimmy Carter farväl av sin livslånga kärlek Rosalynn.

De träffades när hon var 16 och han 19. I tisdags var Jimmy Carter på plats i Glenn Memorial church i Atlanta för att vara vid Rosalynns sida in i det sista.

Hennes kista hade anlänt dit för minnesstunden från Jimmy Carter Presidential Library and Museum tidigare under dagen, eskorterad av militär.

Jimmy Carter, 99, såg själv skör ut när han anlände direkt från hospice i rullstol och med en värmande filt över benen.

99-årige Jimmy Carter på väg från minnesstunden.

Han fick en plats längst fram i kyrkan, bara några meter från kistan.

Rosalynn Carter var känd som förkämpe för mental hälsa under 50 år.

Parets son James sa att Rosalynn var kittet som fick Carterfamiljen att hålla ihop under tuffa tider. Hon var också ett stort stöd för honom när han hade drogproblem.

– Hon räddade mitt liv, sa han enligt The Guardian.

Rosalynn Carter 2019.

Parets dotter Amy Carter berättade under begravningen att hennes pappa inte klarade av att tala inför församlingen. Hon läste upp ett kärleksbrev som Jimmy Carter skrivit till sin fru när han tjänstgjorde i marinen för mer än sju decennier sedan, skriver New York Times.

”Min älskling, varje gång jag är borta från dig, har jag sett fram emot att när jag återvänder få upptäcka hur underbar du är. När jag är borta försöker jag övertyga mig själv om att du inte, att du inte kan vara, så ljuvlig och vacker som jag minns. Men när vi träffas förälskar jag mig i dig om igen. Verkar det märkligt? Det gör det inte för mig. Farväl, älskling. Tills i morgon, Jimmy.”

I förra veckan gjorde Jimmy Carter ett uttalande som släpptes av Carter Center:

”Rosalynn var min jämlika partner i alla jag någonsin åstadkommit. Hon gav mig klok vägledning och uppmuntran när jag behövde det. Så länge som Rosalynn fanns i den här världen visste jag att någon älskade och stöttade mig.”

På plats i kyrkan fanns bland andra flera av de före detta första damerna: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama och Melania Trump.

Efter att ha fått en demensdiagnos i maj och flyttat in på hopice, somnade Rosalynn Carter in den 19 november. Hon blev 96.

De före detta första damerna Hillary Clinton, Laura Bush, Michelle Obama och Melania Trump vid minnesstunden.

Julbal i vita huset, 1978.

Följ ämnen i artikeln