Academedias vd om pressade lärare: ”Blir väldigt ledsen”

Publicerad 2023-08-26

Marcus Strömberg, vd för friskolekoncernen Academedia, menar att insatserna efter att företaget granskades har gett resultat.

Flera avslöjanden har visat betygsfusk på Academedias skolor. I Ekots lördagsintervju pratar företagets vd, Marcus Strömberg, om situationen.

– Vi kommer nu att ha ett ännu tydligare regelverk där vi hanterar de här frågorna, säger han.

Academedia är Sveriges största friskolekoncern med 100 000 förskolebarn och elever. Aftonbladet har i flera artiklar avslöjat betygsfusk på koncernens skolor – mängder betyg som ströks över och ändrades, lärare som pressades att sätta högre betyg och elever som tycka ha förbättrat sina resultat i rekordfart.

Efter avslöjandet beställde Academedia en extern granskning. Utredningen visade bland annat att koncernens gymnasieskolor sätter högre betyg än elevernas resultat på nationella prov i större utsträckning än både kommunala skolor och andra friskolor. Att lärare har känt sig pressade av skolledningen att sätta högre betyg.

– Jag blir väldigt ledsen för varje sådant exempel och ser väldigt allvarligt på det, säger företagets vd Marcus Strömberg till Ekots lördagsintervju.

Efter granskningen införde Academedia nya insatser för att motarbeta betygsinflation, enligt Strömberg.

– Vi kommer nu att ha ett ännu tydligare regelverk där vi hanterar de här frågorna. Jag har precis fått resultatet på förra årets betygssättning och jag kan säga att det är stora skillnader så de här insatserna har gett resultat.

Academedia är Sveriges största friskolekoncern med 100 000 förskolebarn och elever

Kommer inte följa anmälningsplikten

I Ekots lördagsintervju sa Marcus Strömberg också att Academedia inte kommer följa regeringens och SD:s förslag om att skolpersonal kan bli skyldiga att anmäla papperslösa barn.

– Jag tycker det är fel att lärare och skolpersonal ska ha som uppdrag att identifiera människor som inte har rätt att få vara i Sverige. Att vara lärare är ett stort förtroendeuppdrag och det riskeras att kraftigt påverkas. Det här måste man lösa på ett annat sätt.

Följ ämnen i artikeln