Trögt i EU för terrorklassning av iranska gardet

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-04-22

Utrikesminister Tobias Billström på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.

Fler EU-sanktioner är på gång mot Iran efter storattacken mot Israel. Men att terrorklassa landets revolutionära garde går trögt, trots flera krav från medlemsländer.

EU:s utrikeschef Josep Borrell hoppas på snabb enighet kring sanktionspaketet.

– Det handlar framför allt om spridande av drönare utifrån iranska fabriker, säger Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) på väg in till EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen.

Utanför planeras en demonstration med krav på terrorklassning av Irans revolutionära garde (förkortad IRGC på engelska). Fast dit är det ännu långt inom EU, främst med hänvisning till att det inte finns något specifikt terrormål mot gardet att hänvisa till.

– Vi har lyft den här frågan upprepade gånger i rådet (EU:s ministermöte) och diskuterat med den höge representanten (Borrell). Just nu ser han inte några möjligheter att gå fram, eftersom den legala grunden för detta inte finns. Men vi är naturligtvis öppna för att fortsätta den här diskussionen. Vi kommer att verka från regeringens sida för en terrorklassning av IRGC, säger Billström.