Publicerad:
Uppdaterad:

Nu måste Trump ta sista chansen

Professorn inför rysardebatten: ”Han behöver en bra kväll”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NASHVILLE. Det kan ha varit Donald Trumps sista chans att vända opinionen.

Och det blev en oväntat civiliserad president som mötte Joe Biden i den avslutande debatten i Nashville i natt.

Läs vår direktrapportering här nedan.

Laddar Live Upplevelse

Det är, för att vara slutet av oktober, okaraktäristiskt hett i centrala Tennessee; såväl igår som idag har termometern nuddat vid 30-strecket. Och sällan har uttrycket ”En händelse som ser ut som en tanke” legat närmare till hands.

För det är här, på Belmont-universitet i Nashville, den redan överhettade valkampanjen i natt når sin slutgiltiga febertopp med Donald Trumps och Joe Bidens andra och sista debatt innan valdagen om mindre än två veckor.

USA:s president Donald Trump.
Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.

Redan första mötet, i Cleveland i slutet av september, artade sig ju till ett verbalt saloonslagsmål, olikt allt som tidigare skådats i amerikanska presidentvalsdebatter, men sedan dess har motsättningarna fördjupats ytterligare, så risken är överhängande att en ännu hätskare och mer kaotisk sammandrabbning väntar nu.

Senaste veckan har de bägge kampanjerna legat i krig till och med om formatet för duellen i countrymusikens ohotade högborg på jorden. På Trump-sidan rasar man mot att den arrangerade kommissionen i sista stund bytt ämnen som ska debatteras,  ”för att gynna kandidaten kommissionen föredrar”, som kampanjchefen Bill Stepien uttrycket det. Tillika har man attackerat moderatorn Kristen Welker, enligt presidenten själv ”en radikal vänsterdemokrat” – och är inte nöjd med att hon kan stänga av kandidaternas mikrofoner om de, som i Cleveland, avbryter varandra. Biden-lägret replikerar att alla för länge sedan enades om att moderatorn skulle få välja ämnen och dessutom kräver man att den nyligen covid-sjuke presidenten visar ett negativt provsvar under torsdagen.

”Är uppspelta”

Därför råder fortfarande viss osäkerhet om debatten alls blir av. Ingen kan vara hundraprocentigt säker förrän bägge herrarna verkligen står på scenen. 

Men expertisen tror ändå det – framförallt för att Trump, just nu i klart underläge i alla opinionsmätningar, behöver denna sista chans att platta till sin rival.

– Trots missnöjet med ämnesval, moderator och avstängda mikrofoner är de jag talar med i Trump-kampanjen uppspelta inför denna debatt, säger NBC:s Vita Huset-korrespondent Shannon Pettypiece.

– De och presidenten ser det här som det slutgiltiga tillfället att cementera bilden av Biden som korrupt och kommer attackera honom oavbrutet om det han menar har framkommit i sonen Hunters e-mail.

Foto: Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Även Stephen Farnsworth, professor i politisk vetenskap, tror att Trump planerar en våldsam offensiv. 

– Det är valrörelsens sista event med en riktigt stor publik och han behöver en bra kväll för att vända den ogynnsamma vinden, säger han till Market Watch.

”Det är bråttom”

Samtidigt poängterar Farnsworth att presidenten inte kan nöja sig med att behaga de redan övertygade supportrar som till skillnad från kommentatorer i media älskar när han helt sonika kör över sina debattmotståndare – utan också de osäkra väljare som ännu inte bestämt sig för vem de vill se som president de kommande fyra åren.

– Och det är bråttom, miljoner har redan börjat rösta.

Enligt Shannon Pettypiece ser de som rattar hans kampanj gärna att presidenten just därför anammar en annan taktik än vanligt, åtminstone tidvis.

– De hoppas att han då och då tar ett steg tillbaka och istället ger Biden utrymme att kliva ut i terräng som får honom att framstå i mindre fördelaktig dager, säger hon.

Men Trump är Trump och lär inte ta några steg tillbaka frivilligt. Så ingen ska bli förvånad om Nashvilles alla steel-gitarrer och fioler överöstas av ett nytt öronbedövande monstergräl i natt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: