Mytiska turisthöjdaren fylld av grodlik

Publicerad 2017-03-02

Inkaindianerna kallar sjön för solens födelseplats.

Nu är Titicacasjöns mytomspunna skönhet förstörd – av skräp och döda grodor.

– Om grodorna kunde prata skulle de säga att det här dödar mig, säger en lokal miljöaktivist.

Titicacasjön ligger på 3 800 meters höjd, omgiven av Andernas bergstoppar. På Inkarikets tid dyrkades sjön av indianerna som hävdade att solen hade fötts nere i det djupa blå vattnet.

Men nu är läget akut för den historiska och världsberömda turistattraktionen som besöks av miljontals varje år, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Kloakvatten från två dussin städer och illegala guldgruvor i bergen gör att 15 ton kvicksilver rinner rakt ner i den världsberömda turistattraktionen varje år. Strandkanterna solkas av plastpåsar, tomma färgburkar, döda fåglar och grodlik.

– Om grodorna kunde prata, skulle de säga att det här dödar mig, säger Maruja Inquilla, en lokal miljöaktivist.

Nyligen besökte Inquilla guvernören i staden Puno med plastpåsar fyllda med hundratals döda grodor, i protest mot vad som händer med sjön.

Barn får utslag och diarréer

Och det är inte bara grodorna som drabbas. I viktiga matfiskar har forskare funnit halter av kvicksilver, kadmium, zink och koppar som gör dem skadliga för människor att äta. Barn som badar i sjön drabbas av utslag och diarréer och mate-téet smakar salt och bittert, berättar 23-åriga Maria Avila för AP.

Regeringarna i Peru och Bolivia skrev förra året under ett avtal om att satsa 4,5 miljarder kronor för att hantera problemet. Men detaljerna kring hur det ska gå till har varit oklara.

Maria Avila säger att folket vid Titicaca-sjön vägrar leva som grisar och gatuhundar.

– Det är inte sådana vi är, säger Maria Avila till AP.

Följ ämnen i artikeln