Femlingar i fin form

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-22

Föddes tre månader för tidigt – föräldrarna chockade

Tre pojkar och två flickor.

Så många barn fick Rory och Jessie Mrozek på ett bräde i torsdags i förra veckan.

Stolt storasyster är Kaylei, två år.

Femlingarna Nathan Dean, Breah Lynn, Jackson Nelson, Lainey Ann and Matthew James föddes cirka tre månader för tidigt. I torsdags såg de för första gången dagens ljus på sjukhuset Abbott Northwestern, Minneapolis.

– De är alla i väldigt fin form, säger barnens läkare Bruce Ferrara till nyhetsbyrån AP.

Deras för tidiga ankomst förvånade föräldrarna rejält. Rory Mrozek befann sig ute på landet och skulle delta i en hjortjakt när hans fru Jessie ringde och berättade att bebisarna skulle förlösas med kejsarsnitt.

Men allt gick bra och redan på söndagen slapp fyra av bebisarna ligga i respirator. Troligtvis kommer den femte bebisens behov av respirator vara över snart också.

En hemlighet

Att Rory och Jessie Mrozek skulle få femlingar var en väl förborgad hemlighet. Endast de närmaste vännerna och familjen kände till det. Rory och Jessie var nämligen så rädda att någonting skulle gå snett under graviditeten eller förlossningen.

– Vi ville veta vad som hände innan vi berättade det för alla, säger Jessie Mrozek till AP.

Hon kommer skrivas ut från sjukhuset på måndagen.

Femlingarna har dock flera månaders sjukhusvistelse framför sig, även om de hela tiden gör framsteg. Specialisterna anser att de har 95 procents chans att överleva, trots att de föddes så tidigt.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om de här bebisarna inte får åka hem så småningom, säger Ferrara.