Hårda straff yrkas för bordellfamilj

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-20

Rumänskorna, som tvingades till prostitution på offentliga platser i Stockholm, bodde i husvagnar.

Bordellverksamheten sköttes från hemmet i Teckomatorp.

I går inleddes rättegången mot familjen som misstänks för människohandel – ett brott med endast en fällande dom i Skåne.

Nu ses lagen över.

Rättegången där sammanlagt tio personer står åtalade inleddes i går vid Stockholms Tingsrätt. En 42-årig man från Teckomatorp, hans hustru och två vuxna söner misstänks för att ha drivit bordellverksamhet där kvinnorna kom från Rumänien och tvingades till prostitution på offentliga toaletter, hotell och lägenheter i Stockholm. Verksamheten omsatte enligt åtalet hundratusentals kronor.

Åtalet gäller grovt koppleri och människohandel och åklagare Krister Petersson kommer kräva stränga straff för de inblandade.

Endast en fällande dom

Sedan lagen om människohandel infördes 2002 har endast ett fall i Skåne lett till fällande dom. Då dömdes flera personer som varit inblandade i en bordell i Staffanstorp till fängelsestraff.

Men det är långt i från alla människohandelsbrott som går till domstol – omfattningen av människohandeln bedöms vara mycket större än vad som syns i domstolsstatistiken.

– Det finns grupperingar i Skåne som ägnar sig åt människohandel, men det är ofta komplicerade utredningar och vi får in väldigt få tips, säger en polis i Skåne till Punkt SE.

Nu görs översyn

Just nu görs en översyn av lagstiftningen om människohandel på regeringskansliets utredningsavdelning i Malmö.

– Många fall som egentligen handlar om människohandel bedöms som koppleri på grund av hur lagen är utformad. Vårt uppdrag är att titta på hur lagen ska kunna effektiviseras, säger Monica Nebelius, jurist i Malmö.

I slutet av april 2008 kommer ett betänkande presenteras med resultaten från utredningen.