”Reinfeldt vann retorikkampen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-07

Aftonbladet.se:s retorikexpert Katti Sandberg analyserade duellen

En stenhård duell som slutade i walk over.

Vinnare – Fredrik Reinfeldt, enligt aftonbladet.se:s retorikexpert Katti Sandberg.

Retorikexperten Katti Sandberg följde debatten.

Kvällens tungviktarmöte mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionens Mona Sahlin i SVT:s Agenda inleddes direkt med offensivt spel för Reinfeldt.

Och det var tittarna som hjälpte honom.

– Tittarna la direkt bollen på offensiv planhalva för Reinfeldt när de valde att sysselsättningen skulle debatteras, säger retorikexperten Katti Sandberg på Retorikkompetens AB.

Och Reinfeldt fortsatte spelet på Sahlins planhalva och var mer på hugget än Sahlin under hela debatten.

– Sahlin såg trött ut medan Reinfeldt var mer energisk. Mona Sahlins största problem var att hon malde på utan att nyansera eller krydda sina argument, säger Sandberg.

”Pratade i citat”

Reinfeldt däremot använde ett klassikiskt retoriskt grepp.

– Han pratade i citat och använde sin egen röst för att ge tal åt grupper i samhället.

Sahlin hade också problem med tydligheten i sina argument, medan Reinfeldt använde mer retoriskt slagfärdiga uttryck.

– Reinfeldt använde konkreta one-liners vilket är mycket lättare att snappa upp, säger Sandberg.

Mona Sahlin blixtrade dock till då utbildningspolitiken kom på tal. Men trots engagemanget över denna räckte det inte hela vägen.

”Walk over”

I slutanföringen kammade Reinfeldt enkelt hem segern – på walk over, enligt Sandberg.

– Han sköt rakt upp i krysset medan Sahlin fick in en tafflig strumprullare. Sahlins försök att blanda in demokratikampen i Burma misslyckades kapitalt medan Reinfeldt återigen använde sig av klassisk retorik då han bemötte egna motargument till sin politik.

Enligt Sandberg är det svårt att säga vad de båda debattörerna kommer att ändra på till nästa sammandrabbning.

Men Sahlins parti kan kanske hjälpa henne på vägen.

– Hennes brist på tydlighet kan ju ha att göra med att socialdemokraterna inte har lagt fram någon konkret politik ännu. Men skulle jag vara hennes rådgivare skulle jag råda henne att variera sig lite mer i sina argument.

Större utmaning

I jämförelse med tidigare partiledardebatter då Göran Persson och Fredrik Reinfeldt möttes, var kvällens kamp en större utmaning för Reinfeldt.

– Sahlin kör ungefär lite med samma stil som Reinfeldt – vilket är svårare att bemöta. Hon är också kvinna vilket gör henne till en underdog i retoriksammanhang. Men jag tycker att Reinfeldt skötte detta förvånansvärt bra, säger Sandberg.

Men sammanfattningsvis blev duellen aldrig någon riktig kraftmätning.

– Det blev en slätstruken tillställning som Reinfeldt vann utan att glänsa.

Sahlin & Reinfeldt – så skötte de sig i tv

Retorik

Lotta Juhlin, retorikföreläsare

Fredrik Reinfeldt Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

–?Humor och tempo saknas hos båda. Det blir lite tråkigt. Men Fredrik Reinfeldt var mycket säkrare än Mona Sahlin. Han är lite spetsfundig och ironisk när han säger ”med förra regeringen fick man pengar för att inte jobba”. Han är tydlig, saklig och konkret, som med skolan där han ger tre konkreta exempel på vad de ska göra. Han använder rätt mycket gester som ger rösten skjuts. Men han öppnar knappt munnen, man undrar vad han är rädd för ska komma ut.

Mona Sahlin Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

–?Mona upprepar sig för mycket, som ”Du och jag, Fredrik Reinfeldt, med våra inkomster”. Det var rätt roligt första gången, men när hon upprepar det blir det urvattnat, man tänker att det är något hon övat på innan. Hon har ingen konkret styrsel i argumentationen. Men hon använder ”jag” väldigt mycket, det är modigt och ger trovärdighet. Hon låter nervös på rösten. Hon har brist på energi i början. Men när debatten kommer in på skatter får hon engagemang i argumentation, blick och gester.

Mode

Per Nilsson, chefredaktör för herrmodetidningen King

Fredrik Reinfeldt Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

– Han klär sig väldigt mycket efter stilguide, helt utan personlig stil. Det blev otroligt tråkigt. Svart kostym kan vara jättesnyggt, men då måste man ha något som lyfter helheten. Passformen var inte heller hundra. Slipsen kändes bara fantasilös konsult. Han skulle behöva någon som kom med ett och annat tips. Kanske en bröstnäsduk, en småmönstrad slips eller en annan skjortkrage för att göra det lite roligare.

Mona Sahlin Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

– Mona är den visuellt ständigt återkommande växeltelefonisten. Det händer inte så mycket. Det är förvisso meningen när det gäller politiker, att det är budskapet som ska fram, men det blir sällan särskilt kul. Och de där broscherna hon hade lyfte inte klädseln. Jag hade gärna sett lite mer färg. I den senaste duellen hade hon nåt Chanelinspirerat som hon funkade väldigt bra i.

Kroppsspråk

Marie-Louise Zeisig, expert på kroppsspråk och röst

Fredrik Reinfeldt Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

–?Fredrik Reinfeldt kan se förfärligt tråkig ut. Hans ansikte är uttryckslöst även i de mest intressanta meningar. Han skulle må bra av att jobba med ansiktsuttryck. Men han använder sina händer väldigt bra och uttrycker det han vill säga med händerna bättre än Sahlin. Båda var lugna och avspända, inte alls som Göran Persson som var väldigt provocerande.

Mona Sahlin Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

–?Det var en väldigt städad debatt där båda ingav förtroende, var artiga och väluppfostrade. Mona Sahlin har ett aningen mer levande ansiktsuttryck och får en fyra med spets. Hon ler oftare och kisar med ögonen. När hon lägger huvudet på sned ser hon väldigt snäll ut, nästan på gränsen till bevekande och det är inte riktigt bra.

TOTALT: Fredrik Reinfeldt: 11 Mona Sahlin: 9

ANNONS