Dömd mördare misstänkt för våldtäkt på 12-åring

Uppdaterad 2011-08-13 | Publicerad 2011-08-12

Mannen är tidigare dömd för mordet på en kvinna

Den 41-årige mannen är tidigare livstidsdömd för ett brutalt knivmord på en kvinna. Straffet tidsbestämdes och mannen frigavs.

Nu misstänks han för att ha våldtagit en 12-årig flicka vid S:t Eriksplan i Stockholm.

På lördagen hålls häktningsförhandling mot honom.

Det var på torsdagskvällen som mannen greps av polis på Östermalm i centrala Stockholm. 41-åringen har varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags misstänkt för grov våldtäkt mot barn.

Drogs in i trapphus

Den 12-åriga flickan drogs in i ett trapphus och våldtogs när hon var på väg hem till en kompis i närheten av S:t Eriksplan fredagen den 15 juli. Då var polisen försiktiga med att lämna ut några detaljer om händelsen, men sa att man hade vissa spår att arbeta efter.

Lugnt gripande

Utredningsarbetet gav resultat. I tisdags hade åklagaren tillräckligt med bevisning för att anhålla den 41-årige mannen i sin frånvaro. Och i torsdags greps han av polis.

- Gripandet gick lugnt till och åklagaren tar nu ställning till om mannen ska begäras häktad, berättar Ravi Ray vid Stockholmspolisen i ett pressmeddelande.

Den misstänkte mannen förhördes under natten till fredagen men polisen vill inte lämna ut några detaljer om vad som sagts.

– Jag kan inte säga något mer om det här i nuläget. Utredningen är i ett väldigt känsligt skede, säger Sofie Österheim, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Tidigare livstidsdömd

41-åringen är välkänd av polisen. Han dömdes till livstids fängelse för att på ett mycket kallt sätt ha knivmördat en kvinna. Straffet tidsbestämdes senare i Örebro tingsrätt till 26 år. Efter två tredjedelar av tiden frigavs han.

Men det dröjde inte länge förrän 41-åringen var tillbaka i kriminalitet. Mannen åtalades snart för både narkotikabrott och brott mot knivlagen. Nu misstänks han på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för att ha våldtagit den 12-åriga flickan. Häktningsförhandling hålls i dag i Stockholms tingsrätt.