Sjukhuset gjorde fel när Lennart Risberg dog

Publicerad 2014-07-04

Allvarliga fel begicks när boxaren Lennart Risberg dog på Mälarsjukhuset i Eskilstuna efter ett fall.

Nu riktar tillsynsmyndigheten Ivo kritik mot sjukhusets behandling av honom.

– Pappa är säkert nöjd. Han var otroligt rättvis, allt skulle vara rätt och riktigt, säger dottern Lena Risberg.

78-årige boxarlegendaren Lennart Risberg hade insjuknat i demens och vårdades på psykiatriska kliniken vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna. I september 2013 tappade han balansen och föll så illa att han bröt höften.

Efter röntgenundersökning skickades han tillbaka till den psykiatriska avdelningen med morfin. På ortopedavdelningen var det fullt.

Först 27 timmar efter fallet fick Lennart Risberg träffa en ortopedläkare, trots att kliniken har som rutin att operera patienter med höftfraktur inom 24 timmar.

När han skulle opereras akut visade det sig att han hade blivit så uttorkad att ingreppet fick vänta. Lennart Risberg dog under natten av en hjärtattack.

Rutinerna följdes inte

Både anhöriga och sjukhuset har anmält behandlingen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Sjukhuset medger att kommunikationen inom och mellan avdelningarna inte har funkat. Dessutom har rutiner inte följts och det har funnits brister i kompetens.

Patienten har inte erhållit adekvat vård och behandling, konstaterar Ivo nu i sitt beslut. Vid ortopedkliniken har rutinerna inte följts och vid psykiatriavdelningen har till exempel inte information om vätskebehandling gått fram internt.

Det handlar om allvarliga brister som sjukhuset tagit upp i sin lex Maria-anmälan. Ivo bedömer att sjukhuset har vidtagit adekvata åtgärder mot bristerna, men passar på att betona vikten av att de följs upp.

Efterlyser civilkurage

Dottern Lena Risberg berättar att anmälan gjordes för att inte något liknande skulle hända igen.

– Vi har fått rätt såtillvida att sjukhuset har fått vidta en massa åtgärder för att få ordning på problemen. Jag tror att vi kan vara ganska nöjda. Vi tycker att vi har fått fram det vi ville, säger Lena Risberg.

Hon efterlyser samtidigt mer civilkurage. För hennes pappas del hade hon önskat att någon skulle ha känt av att det inte stod rätt till och sagt ifrån.

När rutinerna brast räknade alla med att ansvaret togs på annat håll, menar hon.

– Det var därför som pappa blev liggande, för att alla trodde att någon annan gjorde något, säger Lena Risberg.