MP: Hon ska bli ny KU-ordförande

Publicerad 2014-06-18

Nu har Miljöpartiet sagt sitt om vem som blir KU:s ordförande efter Peter Eriksson (MP).

Agneta Börjesson (MP), riksdagledamot, presenterades i dag som partiets kandidat.

- Jag är glad över att jag har fått förtroendet, säger hon.

Agneta Börjesson (MP), riksdagledamot, presenterades i dag som partiets kandidat.
- Jag är glad över att jag har fått förtroendet, säger hon.

Peter Eriksson (MP) har dragit till Europaparlamentet vilket betyder att riksdagens konstitutionsutskott, KU, står utan ordförande inför sommaren. Miljöpartiet vill tillsätta posten men redan på förhand har en debatt blossat upp. KU:s vice ordförande Per Bill (M) tycker att det är helt onödigt att utse en ny fram till valet, eftersom KU inte har några sammanträden fram tills att en ny ordförande ska väljas i oktober.

– För att vara från ett parti, som Miljöpartiet, som klagar över att politiker snarare har för höga arvoden så är jag minst sagt förvånad över att det är dom som tänker sätta någon typ av svenskt rekord i att välja en ordförande som faktiskt aldrig kommer vara med och sammanträda men som ändå ska ha arvode, sade Per Bill till Aftonbladet i söndags.

Tidigare partisekreterare

Men nu har Miljöpartiet ändå kommit med sin nominering. Agneta Börjesson (MP) är riksdagledamot från Halland och var 2007-2010 Miljöpartiets partisekreterare. Hon är glad för förtroendet:

- Jag är glad över att jag har fått förtroendet från Miljöpartiet. Det är viktigt att riksdagen har beredskap att granska regeringen och skulle det inträffa något som kräver en granskning står jag beredd att leda det arbetet, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt MP:s gruppledare Gunvor G Ericsson går nomineringen till Börjesson för hennes erfarenhet som politiker och för att partiet ser henne som en kompetent ledare. Tidigare har Gunvor G Ericsson svarat på Per Bills kritik med att Moderaterna aldrig skulle acceptera att platsen stod tom.

Den nya ordföranden ska väljas vid ett möte 24 juni.

Följ ämnen i artikeln