Båda skyldiga till Yaras död

Uppdaterad 2015-01-16 | Publicerad 2014-12-17

Den man som åtalats för mord på 8–åriga Yara ska hållas ansvarig för hennes död. Det slår Karlskrona tingsrätt fast.

Mannen hindrade inte brottet och han tillkallade inte ambulans. Han kommer därför som lägst dömas för vållande till kroppsskada.

– Min klient har varit förberedd på detta beskedet, säger advokaten Christer Holmqvist till Aftonbladet.

Karlskrona Tingsrätt kommer fälla såväl den misstänkta kvinnan som mannen för den 8­-åriga flickans död. Det beslutet meddelades under onsdagen.

Tingsrätten har fastställt att kvinnan slagit Yara flera gånger i huvudet och på kroppen. Bevisen är så starka att det räcker för en fällande dom skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Garantansvar avgörande

Mannen ska fällas för att han inte skyddat flickan, menar tingsrätten. Det här blir alltså ett av få fall i Sverige där garantansvaret för ett barn blir avgörande.

Mannens advokat Christer Holmqvist är inte förvånad över rättens beslut.

– Jag har förberett honom på detta under flera månader. Så min klient tog det med fattning.

Det här innebär att mannen kommer dömas för minst vållande till kroppsskada. Han skyddade inte Yara och han underlät att kalla på en ambulans i tid för att hinna rädda flickans liv.

Slipper restriktioner

Mannens restriktioner hävs och det innebär att han för första gången på över sju månader kan kontakta sin släkt i Gaza. Kvinnan är fortfarande belagd med restriktioner. Häktningen av dem står fast och de båda ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Åklagaren yrkar på livstid för mord för båda åtalade och menar att mannen kan fällas för mord eftersom han hade garantansvar för flickan. Om det sker kommer Karlskrona tingsrätt enligt Christer Holmqvist skriva historia.

– Då skapar man ny praxis. Det har aldrig inträffat tidigare att någon döms för mord enligt garantansvaret.

Dom mot det åtalade paret kommer i början av 2015.