Bildt: Fyra steg för fred i Gaza

Publicerad 2014-07-31

Blockaden av Gaza måste hävas, Israels legitima säkerhetsintressen tas till vara och Gaza måste bli en del av den palestinska administrationen på Västbanken, skriver utrikesminister Carl Bildt på DN Debatt.

Den israeliska blockaden av Gaza har spelat Hamas i händerna och tvingat fram en tunnel- och smugglingsekonomi, anser Bildt. Öppna gränser hade gynnat framväxten av ett mer öppet samhälle fokuserat på fred och försoning.

För att säkerställa att blockaden hävs och att inte detta missbrukas för att föra in vapen och annat som åter kan hota Israel krävs en internationell mekanism, såsom en förstärkning av EU-missionen EUBAM Rafah.

Måste acceptera valen

En förutsättning för de omfattande internationella hjälp- och återuppbyggnadsinsatser som kommer att krävas är att Gaza klart och tydligt blir en del av den palestinska administrationen, skriver Bildt. Israel måste också acceptera att det genomförs fria och demokratiska val till den palestinska administrationen.

Bildt vill också se en mer långsiktig överenskommelse som gör Gaza till den kommande palestinska statens port till världen, med hamn och flygplats.

Dessa fyra principer kan utgöra en grund för fred i Gaza och den tvåstatslösning som lades fast av EU 2009, anser Bildt.

TT