Kaffet är hotat – av klimatförändringar

Publicerad 2016-09-06

Det är svårt att tänka sig en morgon utan en kopp kaffe.

Över 120 miljoner av världens fattigaste är helt beroende av kaffeindustrin.

Men nu kan allt omkullkastas av klimatförändringarna, skriver The Guardian.

Enligt en ny rapport från Klimatinstitutet, på uppdrag av Fairtrade Australia & New Zealand, kommer klimatförändringar att halvera området där kaffe kan produceras. I rapporten uttalar sig stora kaffeproducenter, som Starbucks och Lavazza, om att hela kaffeindustrin hotas av detta.

– Det här är väldigt allvarligt. Klimatförändringar har en farlig påverkan i nutid, det handlar inte längre om framtiden, sa Mario Cerutti på Lavazza under en konferens redan 2015.

Produktionen har redan sjunkit radikalt...

Det finns redan länder som påverkats av höjningen av jordens temperatur. I Tanzania, där hela 2,5 miljoner människor lever av kaffeindustrin, har produktionen sjunkit med nästan 140 kilo per hektar för varje grad som lägstatemperaturen har stigit. Sedan 1960-talet har produktionen sjunkit med över 50 procent.

Dessutom har temperaturförändringar och ovanliga regnoväder påverkat skördarna. 2012 gjorde ett utbrott att producenter i Guatemala förlorade uppemot 85 procent av sin kaffeskörd och runt om i Centralamerika blev 350 000 människor av med sina jobb.

... och än mer att vänta

Forskare tror nu att redan till år 2050 kommer Nicaragua att har förlorat majoriteten av de områden kaffe kan produceras och till 2060 kommer områdena ligga på en kritisk låg nivå även i Tanzania.

Till år 2080 kan vilt kaffe, som är oerhört viktigt för mångfalden i planterat kaffe, vara helt utrotat. För konsumenter innebär det en stor påverkan på smak, doft och pris.

Råd: köp medvetet

Ett sätt att klara förändringarna är att flytta odlingarna högre upp eller bort från ekvatorn, men eftersom det tar år att få kaffeplantor att producera kaffebönor kan det ändå vara omöjligt utan hjälp.

En annan möjlig lösning är att de som köper kaffe tänker på att köpa från märken som ger en skälig ersättning till odlarna så att de kan ha råd att klara klimatförändringarnas utmaningar.

Följ ämnen i artikeln