Här har flest städhjälp - här städar man själv

Publicerad 2016-05-02

Var femte har städhjälp vid Karlaplan - en på 300 i Fittja

Klassresan längs röda linjen blir allra tydligast när det gäller städning.

Var femte har städhjälp vid Karlaplan - en på 300 i Fittja.

– Det är inte okej, säger Elizabet Atik i Fittja.

Vid Karlaplans tunnelbanestation gör 21,3 procent rut-avdrag, de flesta för stjädhjälp. Motsvarande siffra i Fittja är 0,3 procent. Bland höghusen i Fittja träffar vi Eva, 73:

– Det beror på vilken ekonomi man har. De är ju rikare därborta, säger hon.

Richard Westerlund, 23, kommer från Finland, jobbar nu på Karolinska sjukhuset som sjuksköterska och har bott i Fittja några månader:

– Det är inte okej med så stora skillnader. Men jag tror inte de är lika brydda här. Östermalmsfamiljer satsar på jobb, karriär och socialt kapital — att umgås ute. Här är man mer hemma, har fyra-fem barn och har inte samma möjlighet att bedriva social verksamhet. Det är skilda klasser, säger han och fortsätter:

– Det finns många överklassungdomar som inte kan städa eller laga mat. Jag tror ungdomarna kan städa bättre här i Fittja.

"Jävla svårt liv"

Av de omkring 30 personer som vi tilltalar i Fittja är det bara sex som kan prata tillräckligt bra svenska eller engelska för att vi ska kunna ställa frågor till dem. En av dem är Elizabet Atik, 66:

–Jag betalade 300 kronor förra året för att få glasrutorna på balkongen putsade och gjorde rut-avdrag. Men efter hyra lever jag på 4000 kronor i månaden. Ibland kan jag inte köpa medicin. Det är svårt, jag måste klara mig själv. Jag har inte råd med hemtjänst, det är ett jävla svårt liv, säger Elizabet, som bodde i Fittja till 2010 men nu hör hemma i Norsborg.

43-åriga Sanna berättar om den förändring som har skett i Fittja sedan hon var liten:

– Vi gick i blandade klasser. Nu kan man man inte hitta en svensk per klass. Förut kände man igen alla, nu vågar man inte gå ut.

Men Zilola Sultonova, 26, från Uzbekistan är supernöjd med Fittja:

– Jag gillar det här området, det är fridfullt.

Hon tycker inte att det är orättvist att så få har städhjälp i Fittja och så många på Karlaplan:

– Nej, det är inte fel. Jag är hemma med mina barn och städar själv. Men visst vore det trevligt om här bodde fler svenskar.

Vid Karlaplan träffar vi läkaren Jacqueline Khorami, 30, som själv kom till Sverige som ettåring från Iran:

– Det är ekonomin som gör att fler har städhjälp här, de tjänar bättre här än i Fittja.

Hon anser att fler som är födda utanför Europa kan få bra jobb:

– Jag kommer själv från Rosengård i Malmö och har arbetat mig upp. I Sverige har vi alla möjligheter, då kan man kämpa sig upp. Men jag tror att många ger upp för att de får så mycket bidrag. Det är för litet spann mellan bidragsboende och de lägst avlönade.

Hur var din uppväxt i Rosengård?

– Det är trevligt med ett mångkulturellt område. Men jag tycker inte att nyanlända ska få välja var de vill bo i Sverige. Kan man prata sitt hemlandsspråk med någon så gör man det.

Källor:

Valresultat i riksdagsvalet 2014 (Källa: valmyndigheten.se, Område: valdistriktet tunnelbanestationen ligger i)

Pris för en trerummare november 2015 (Källa: fastighetsbyran.se, Område: www.fastighetsbyran.se/plain/press#/documents/lista-bopriser-vid-tunnelbanan-50714)

Under 18 år = Befolkning under 18 år 2014-12-31 (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Födda utanför Europa 2014-12-31 (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

Förvärvsarbetande 20-64 år 2013 (Källa: SCBs registerbaserade arbetsmarknadsstatistik, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Högskoleutbildade = Eftergymnasiala studier kortare och längre än 3 år samt forskarutbildning 2015-01-01 (Källa: SCB:s utbildningsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Låginkomsttagare = Inkomsttagare med lägre förvärvs- och kapitalinkomst än 150 691 kronor 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Medianinkomst =  Förvärvs- och kapitalinkomst 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Borätt = Andel av totala bostadsbeståndet (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen 2014-12-31 och SCB:s fastighetsregister 2015-01-01, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Rut-avdrag = Andel av befolkningen över 17 år med RUT-avdrag 2013 (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Arbetslösa = Öppen arbetslöshet oktober 2015 i befolkningen 20-64 år (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

Följ ämnen i artikeln