IS–skräcken: Bli dödad av en kvinna

Publicerad 2016-11-16

”Kämpar för att hålla sina mödrar och systrar säkra”

Striderna om Iraks näst största stad Mosul blir allt intensivare och bland de stridande mot IS finns deras största fiende; kvinnorna.

Detta då det enligt terrorgruppen är djupt skamligt att bli dödad av någon av det motsatta könet.

– De blir rädda bara av att höra våra röster, säger soldaten Kaziwar som krigat mot IS i fem år till New York Times.

Det var i mitten på oktober som irakiska arméstyrkor, tillsammans med kurdiska peshmerga och understödda av den USA-ledda koalitionen, inledde en militäroffensiv för att återta den irakiska Mosul från IS.

Mosul har kontrollerats av IS sedan sommaren 2014. I fredags tog sig specialstyrkorna djupare in i Mosul, trots hårt motstånd från IS-anhängare, som använder civila som sköldar och har genomfört massmord både på civila och påstådda desertörer ur de egna leden.

I striderna, som har nu pågått i drygt en månad, deltar även hundratals kvinnor från den kurdiska millisen Women’s Protection Units (YPJ).

Gruppen består av såväl unga studenter som hemmafruar som lämnat allt för att bege sig till fronten.

Hämnas för alla kvinnor

För 23-åriga Kaziwar, som stridit mot IS i fem år, är soldatyrket ett sätt att hämnas för alla kvinnor terrorgruppen skadat.

– Vi är med för att hämnas alla de kvinnor som kidnappades i Sinjar och såldes som sexslavar, säger Kaziwar i intervjun med New York Times, och syftar på IS angrepp mot staden i nordvästra Irak 2014.

Flickor och kvinnor ska enligt uppgifter vara till salu till högstbjudande på speciella slavmarknader, där de de yngsta uppges vara 7-9 år gamla.

Många kvinnor skadar sig själva eller begår självmord för att slippa bli sålda och utsättas för upprepade våldtäkter av såväl säljare som köpare.

”Blir rädda bara av vår röst”

Ungefär 3 200 kvinnor från minoritetsgruppen yazidier som är hemmahörande i Sinjar är fortfarande fängslade av IS, som under lång tid har försökt att utrota hela folkgruppen på 400 000 personer genom mord, sexslaveri och tortyr.

FN har beskrivit terrorgruppens brutalitet mot folkgruppen som krigsbrott, krigsförbrytelser och folkmord.

Kaziwar har under sina år av strider mot IS sett många av sina medsystrar duka under, men säger ändå att det bästa med att vara en kvinnlig soldat är att IS känner skam över att bli dödade av dem.

Detta då det av terrorgruppen uppfattas som ”haram” – förbjudet.

– De blir därför rädda bara av att höra våra röster. Varje gång vi är vid fronten och ska gå till attack ger vi ifrån oss stridsvrål när vi rör oss framåt.

”De ser ned på oss”

Även Rojda Felat, befälhavare i YPJ, säger att hon och de andra kvinnorna är stolta över att bryta den stereotypa bilden av vad kvinnor är kapabla till.

– Vi kämpar för att hålla våra mödrar och systrar säkra och våra segrar skapar historia. Folk ser ofta nedlåtande på kvinnor när det kommer till militära frågor då det anses alltför känsligt, och att vi inte skulle kunna bära kniv eller pistol. Men ni ser ju själva hur vi kan använda maskingevär, granatkastare och genomföra en minröjning.

Även soldaten Shireen säger att en av de bästa sakerna med hennes jobb är att se de befriade kvinnors lycka efter en fritagning.

– Jag blir galen att se kvinnor i niqab och så glad när de tar av sig dem då det visar att de inte längre är i IS våld, säger Shireen.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

 PLUS:  Terrorgruppen IS