Forskare: ”Rött kött och mjölk är nyttigt”

Publicerad 2016-06-13

Norges nationella näringsråd har gått ut med att en vegetarisk kost kan vara bra.

Näringsexperten Anna Haug är kritisk.

– Människor är allätare. Vi behöver en varierad kosthållning med kött, mjölk, fisk, grönsaker, frukt och bär, säger Anna Haug, professor i näringsfysiologi, enligt Forskning.no.

Att undvika rött kött har blivit ett populärt hälsotips. Men nu hävdar Anna Haug, professor i näringsfysiologi vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, att en diet utan rött kött och mjölk rentav kan vara skadlig och leda till brist på viktiga närningsämnen.

– Människor är allätare. Vi behöver en varierad kosthållning med kött, mjölk, fisk, grönsaker, frukt och bär, säger hon enligt Forskning.no.

”Det är inte bra”

Uttalandet är en reaktion på att Norges nationella näringsråd just gått ut och konstaterat att en vegetarisk kosthållning kan vara bra, under förutsättning att man äter kosttillskott.

– Det är inte bra. Myndighetens kostråd har alltid varit baserad på att maten vi äter skall uppfylla näringsbehoven, säger hon.

Följ ämnen i artikeln