Fredrik hittade 18 år gammal flaskpost

Publicerad 2016-04-19

Vid 14-års ålder skickade Petronella Turesson iväg en flaskpost. Nu, 18 år senare, hittades flaskposten av Fredrik Grönberg och hans kompis.

– Det var riktigt roligt, det är inte varje dag det händer, säger Fredrik till Aftonbladet.

Som 14-åring var Petronella Turesson på besök hos sin mammas morbror i Råneå några sommarveckor år 1998. Då bestämde hon sig för att skicka iväg en flaskpost.

– Det var nog tanken på att få kontakt med någon okänd som lockade. Jag hade väl precis upptäckt internet vid den här tiden, men hade inte fått någon uppkoppling hemma ännu. Flaskposten kan ha varit ett symptom på frustrationen över det, säger hon till Aftonbladet.

"Jättekul att han tog kontakt"

Nu, 18 år senare, fick hon ett överraskande Facebookmeddelande:

Fredrik sökte upp Petronella som skickat lappen som 14-åring.

–  En 22-årig kille som heter Fredrik skrev till mig på Facebook och berättade att han hittat flaskposten vid Jämtösund, någon mil från där jag kastat i den i Råneälven. Det var jättekul att han tog kontakt.

"Inte varje dag det händer"

Fredrik Grönberg hittade flaskposten när han och hans kompis Victor Engman åkte skoter längs strandkanten vid Jämtösund. Det var några kilometer från stugan de bodde i som Fredrik såg flaskan. När de tittade närmare upptäckte det att det fanns en lapp i flaskan.

– Det var riktigt roligt, det är inte varje dag det händer, säger han till Aftonbladet.

På lappen, som låg i flaskan med en tändsticka, stod datering, Petronellas namn och dåvarande adress. Med hjälp av Google och Facebook lyckades Fredrik spåra upp och kontakta henne.

– Kul att man kunde få tag på personen. Eftersom det var 18 år sedan så var det lite kul för henne att få höra om flasposten.

Glömt bort att hon skickat

Petronella, som tyckte det var kul och oväntat att någon hittade den, skriver om händelsen på sin Facebook: "Dagens highlight: Min flaskpost är återfunnen, 18 år senare". Hon hade glömt bort att hon ens skickat flaskposten.

– Men jag blev inte förvånad. Det lät ganska typiskt mig.

Hon har dock inte bett om att få tillbaka den.

– Jag nöjer mig med bilden på brevet. Det sparar jag i min digitala tidskapsel.