Breiviks mål: Att bli kung

Publicerad 2012-06-15

OSLO. Han hade bestämt allt.

Statsministern och kungafamiljen skulle avrättas.

Sedan skulle Anders Behring Breivik bli kung Sigurd Korsfararen II.

Under åtta timmar fick åhörarna i sal 250 i Oslo tingsrätt höra vilken man som psykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim hade mött på Ilafängelset under totalt 13 samtal i augusti och september i fjol.

Tillsammans tillbringade de båda hela dagen i varsin vittnesstol igår, och turades om att berätta om mötena med Breivik, och sitt intryck av hans mentala hälsa.

Inte haft sex sedan 2002

– Han menade att han var ledare av organisationen Knights Templar, som har som mandat att vara både en militär order, en martyrorganisation, en militär domstol, en domare, en jury och en avrättare, sa Synne Sørheim igår.

Breivik berättade för de båda psykiatrikerna att han inte haft sex sedan 2002, då han efter det ansåg sin kropp vara ett tempel helgat åt riddarordern.

I stället gjorde han allt han kunde för att vara ett så perfekt exemplar av en urnorrman som möjligt, för att vara värdig när dagen kom då han skulle bli martyr.

Han plastikopererade sin näsa.

Byggde med anabola steroider upp sin kropp.

Och planerade att rätta till sina sneda tänder i underkäken.

Tre olika zoner

Men enligt de båda psykiatrikerna stannade hans planer inte bara vid honom själv. Han berättade för dem hur han såg framför sig ett Norge ”likt det på 50-talet”.

Det skulle vara uppdelat i tre olika zoner för urnorrmännen.

1. En liberal zon åt de unga, där bland annat prostitution var tillåtet.

2. En zon för männen, som skulle leda sitt folk. Där skulle han för övrigt inte ha något emot att styra, som kung Sigurd Korsfararen den andre, om det var det folket ville.

3. En zon för kvinnorna, där man bland annat skulle har barnproduceringsfabriker med hjälp av surrogatmödrar.

Själv kunde han tänka sig fem barn, födda via surrogat, berättade han för psykiatrikerna.

Sa inte ett ord

Men han visste inte vem som skulle donera ägg. Han var också osäker på om det verkligen var hans spermier som skulle användas, eller om man skulle ta en ”stiligare” donator. Själv var han bara 4,9 på en tiogradig snygghetsskala.

Anders Behring Breivik sa inte ett ord under hela vittnesmålet, men han skrattade åt det psykiatrikerna sa vid ett stort antal tillfällen.

I dag är det hans advokaters tur att försöka bevisa för rätten att han inte är så sjuk som Torgeir Husby och Synne Sørheim hävdar.

Utfrågningen börjar klockan 09.00.

Aftonbladet rapporterar minut för minut, med start 08.15.