Hägglund: Löfven är en cirkusdirektör

Uppdaterad 2012-07-09 | Publicerad 2012-07-08

Göran Hägglund var sista partiledaren att hålla tal under Almedalsveckan.

KD-ledaren attackera Vänsterpartiets vårdpolitik och liknade Stefan Löfven vid en cirkusdirektör.

– Det är största möjliga tystnad, säger Hägglund

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund inledde sitt tal med att prata om valfrihet i Sverige, hur alliansen har skapat en bättre välfärd genom privatiseringar i vård och omsorg.

– Alliansregeringen har förnyat Sverige, skapat valfrihet på område efter område. Jag är stolt över att vi under min tid som socialminister har förbättrat välfärden, säger han.

Han gav en känga till Jonas Sjöstedts (V) politik om att förbjuda vinster i välfärden och menade att kvaliteten ska stå i centrum.

– Dålig vård ska inte drivas, vare sig det är offentligt eller privat. Men Jonas Sjöstedt, jag kommer försvara människors rätt att välja, monopolens tid är förbi, säger han.

"Största möjliga tystnad"

Hägglund pratade vidare  om hur KD ska fortsätta jobba för "det goda samhället".

– När man ser staten som vår befriare, då är vi på väg åt fel håll. Visionen måste vara samhället, inte den starka staten. 

Han attackerade S-ledaren Stefan Löfven för att vara för tyst och liknade Socialdemokraterna vid en cirkus.

– Det är största möjliga tystnad. Sällan har någon sagt så lite på så lång tid.

– Han borde lämna besked om skatterna, vården, omsorgen och vem han siktar på att regera med. Demokratin behöver besked - lämna dem Stefan Löfven.

Barnbidraget ska delas lika

Hägglund gick vidare om att prata om föräldrarpolitik. Om vikten att samhället se till att skapa förutsättningar för att föräldrar ska kunna vara hemma med sina barn, om att ensamstående föräldrar är en bortglömd grupp i samhället.

– Min uppfattning är att barnbidraget ska delas mellan föräldrar som har gemensam vårdnad.

– Det är inte frågan om tvångsdelning, men förutsättningarna ska vara lika, ansvaret för barn ska bäras av båda föräldrarna, det ska det inte råda någon tvekan om.

"Frihet är annat än statsberoende"

Han avslutade med att prata om hur KD ska fortsätta kämpa för alla människors frihet, "en solidaritet utan socialism".

– Vi kristdemokrater kommer ge röst till alla dem som ser att frihet är annat än statsberoende och vill respektera den enskilda människan.

– Jag tror på ett samhälle med solidaritet utan socialism, jag hoppas du vill vara med mig på den resan - vi ska göra den tillsammans.

Följ ämnen i artikeln