Europas sista diktator alltmer trängd

Utvisningen visar att Europas sista diktator känner sig alltmer trängd.

Alexandr Lukasjenko har länge irriterat sig på Sveriges högljudda kritik mot människorättsbrott.

Men kanske bidrog tusen nallar till att han tappade tålamodet.

För ett halvår sedan träffade jag två människorättsaktivister från Vitryssland på en konferensrum i Medborgarhuset i Stockholm.

Valjantsin Stefanovitj, är vice ordförande i Vjasna och var på tillfälligt Sverigebesök. Han vågade inte resa tillbaka till Vitryssland av rädsla för att bli gripen. Istället turnerar han runt i Europa och upplyser om regimens brott.

Vitryssland brukar beskrivas som Europas sista diktatur.

Landet styrs enväldigt av träningsfreaket Lukasjenko. Genom en kombination av valfusk, manipulation och skrämseltaktik har han lyckats bli omvald ända sedan 1994.

Periodvis har han lyssnat på EU:s krav på demokrati och släppt lite på tumskruvarna. Oftast i lägen då han blivit osamas med Ryssland, Vitrysslans främste leverantör av billig energi.

Men för det mesta har han slagit till stenhårt mot den politiska oppositionen.

Sverige fristad

Sverige är ett av de länder som mest ihärdigt kritiserat Lukasjenko för brotten mot mänskliga rättigheter. Och som också blivit lite av en fristad för oppositionella vitryssar som vill få ut sitt budskap.

Sverige har dessutom gett ekonomiskt stöd till vitryska människorättsorganisationer. Att den svenske ambassadören träffar oppositionen får betraktas som ett bevis på att han sköter sitt jobb och inte som ett skäl för utvisning.

Inför valet i december 2010 gjorde Lukasjenko plötsligt allt för att få Vitryssland att framstå som demokratiskt. Oppositionen kunde plötsligt arbeta med viss frihet.

Allting tog abrupt slut den 19 december 2010 när regimtrogna huliganer och kravallpolis attackerade en av oppositionens demonstrationer och grep ett stort antal människor. Sedan dess har de successivt blivit värre.

Brott kalla till möte

Det senaste året har han låtit stifta en rad nya lagar som försvårar att bedriva politisk opposition. Numera är det ett brott bara att kalla till ett massmöte. Även om det sker via internet.

Också den som helt passivt deltar i en aktion bara genom att stå i ett gathörn begår ett brott.

Stefanovitj beskrev det för mig som en helt ny situation där myndigheterna blixtsnabbt stiftar nya lagar efter hur oppositionen agerar. Förr var de mycket mer trögfotade.

Fortfarande sitter flera personer av de som greps 2010 kvar i fängelse.

Vi vet väldigt lite om deras hälsotillstånd. Men det finns starka skäl att tro att de utsätts för tortyr och kränkande behandling. Bland dem finns två av presidentkandidaterna i valet 2010.

Löjets skimmer

Till utvisningen av Sveriges ambassadör kan också den så kallade nalleincidenten ha bidragit. Den svenska pr-byrån Studio total lät 4 juli ett plan flyga in över president Lukasjenkos palats och släppa ner tusen nallebjörnar som en protest mot förtrycket.

Händelsen har fått mycket uppmärksamhet i Vitryssland och spridit lite av ett löjets skimmer över macho-mannen Lukasjenko. Något han uppenbarligen har svårt att tåla.

58-åringen brukar gärna visa upp sig på isen i full hockeymundering.

Utvisningen av Sveriges ambassadör visar att kejsar Lukasjenko tvärtom är naken.