EU-migranter ockuperade stadshus

Uppdaterad 2015-11-18 | Publicerad 2015-11-17

MALMÖ/STOCKHOLM. Ett 30-tal EU-migranter ockuperade under tisdagsförmiddagen stadhuset i Malmö.

På eftermiddagen fick de sitt utlovade möte med kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), men Malmö stads beslut står fast - det blir ingen ny plats för migranterna.

– Vi kämpar för att få en plats att vara på sedan de vräkte oss från lägret. Som det är nu så har djur det bättre än vi. Djur har en bur och värme, det är inte vi ens i närheten av, säger Christina Ghinea Rodica, 28, från Rumänien.

Ett 30-tal migranter ockuperade stadshuset i Malmö under tisdagsförmiddagen och krävde att få tala med kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Vid 12-tiden kom Luciano Astudillo (S), stabschef på kommunalrådsavdelningen, ner till receptionen och meddelade att Katrin Stjernfeldt Jammeh ska komma ut och prata med dem någon gång i eftermiddag.

– Men hon kommer inte att ge någon ny information än den vi redan har gett. Det blir ingen ny plats. Det enda vi kan erbjuda är platser på härbärgen i vinter, säger han.

Romerna på plats bad honom upprepa sitt budskap flera gånger då de blev besvikna över svaret, enligt Aftonbladets reporter Susanna Nygren i Malmö. Därefter avslutades ockupationen.

Enligt Susanna Nygren var stämningen lugn under manifestationen.

– De flesta satt ner och höll upp plakat med olika texter på, till exempel "Vi behöver någonstans att sova" och "Det är inte bättre för vår hälsa att bo på gatan", säger hon.

Sovit utomhus

För två veckor sedan vräktes och avhystes romerna från Sorgenfrilägret. Efter det har många valt att fortsätta att protestera utanför stadshuset i Malmö. De har suttit - och sovit - utomhus dygnet runt.

Christina Ghinea Rodica berättar att många har blivit sjuka av kylan och att minst en har hamnat på sjukhus.

– Det har varit jättekallt och svårt att sova. Jag har fått ont i njurarna för att jag har sovit på den kalla marken, säger hon.

Kommunen har tidigare sagt nej till att ge dem en plats att bo på, med hänvisning till socialtjänstlagen.

"Malmö stad gjorde fel"

Vid 14-tiden anlände Thomas Hammarberg, ordförande i kommissionen för antiziganism, till stadshuset för att prata med romerna.

Han är kritisk till Malmös agerande:

– Malmö stad gjorde fel. Man har brutit mot de internationella normerna för hur en vräkning ska gå till. Det är pinsamt att Malmö stad inte har kunnat lösa det här på ett bättre sätt, när det finns andra kommuner som har gjort det, säger han.

Thomas Hammarberg menar att det var fel att avhysningen skedde på natten och att den kom som en överraskning. Migranterna hade blivit förvarnade innan, men de hade inte fått någon exakt tidpunkt. Han säger också att Malmö stad inte erbjöd ett ordentligt alternativ till vart de skulle ta vägen. Fem nätter på ett evakueringsboende och en bussbiljett hem är inte tillräckligt, menar han.

– Det borde göras en ordentlig och oberoende utredning kring hur vräkningen har gått till, säger Thomas Hammarberg.

Står fast vid sitt beslut

Senare på eftermiddagen fick migranterna sitt utlovade möte med Katrin Stjernfeldt Jammeh inne i stadshuset. Hon meddelade att Malmö stad står fast vid sitt beslut - det blir ingen ny plats.

– Vi har en handlingplan som vi följer och ingenting förändras i dag. Lösningen måste vara att länder tar hand om sina medborgare själva, säger hon.

Katrin Stjernfeldt Jammeh får frågan om varför Malmö agerar annorlunda än Lund, där man har anvisat en campingplats för migranter.

– Kommunen kan inte anvisa en särskild plats där man accepterar att man lever under sämre förhållanden än på andra ställen. Jag tror också att när tre månader har gått så kommer man bli tvungen att förlänga den platsen, och den situationen vill vi inte hamna i, säger hon.

Malmö stad tar inte åt sig av kommissionärens kritik.

– Jag tycker att det är olyckligt att han uttalar sig på det viset. Vi har en lagstiftning som vi måste hålla oss till. Vi känner igen kritiken och vi har en stadsjurist som har svarat på den här kritiken tidigare, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.