”Barnen har inte velat äta sedan attacken”

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-06-28

ENFIDHA. Sent på söndagskvällen evakuerades de sista svenskarna från Tunisien.

Både Ving och Detur tidigarelade sina flighter – samtidigt som reseråd i flera europeiska länder skärps.

– Det känns för osäkert att stanna kvar. Vi vågar inte chansa, säger Tove Larsson, 43, från Perstorp.

Terrordådet i Tunisien som dödade 38 människor satte skräck i tiotusentals turister som valt att inleda sommaren längs den nordafrikanska medelhavskusten.

Saifeddine Rezgui, 23, tog sig in på ett poolområde och öppnade eld mot solbadare från hela Europa.

Tungt beväpnade poliser

De svenska turisterna på platsen reste huvudsakligen med arrangörerna Ving och Detur. Både bolagen valde under helgen att tidigarelägga sina flygningar hem från Tunisien.

– Det fanns önskemål bland våra gäster att komma hem tidigare, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Sent på söndagskvällen var flera plan med svenskar ombord planerade att lyfta från Enfidha-flygplatsen med destination Köpenhamn. Utanför flygplatsen vaktar tungt beväpnad polis med automatvapen och alla bilar som närmar sig området kontrolleras.

"Har varit spänt"

Ving-resenären Tove Larsson med familj är en av svenskarna som valde att åka hem i förtid.

– Det har varit spänt sedan i fredags. Barnen har varken velat lämma hotellrummet eller äta. Framför allt har ju oron bestått i att vi inte riktigt vetat vad det handlar om, man är ju orolig för att det ska hända igen, säger hon.

Som många andra turister nämner hon lokalbefolkningen som nu riskerar att förlora många arbetstillfällen om turismen sinar.

– Det känns som att man lämnar dem i sticket när vi åker. Vi har trivts väldigt bra i Tunisien som är ett jättefint land. Men som det ser ut nu vågar vi inte chansa på att det ska fortsätta vara lugnt. Flera moskeer  har ju stängts, säger Tove Larsson.

Familjen Jonsson från Finja säger att de lika gärna hade kunnat stannat kvar en dag till såsom planerat.

– Det känns skumt, en dag hit eller dit spelar väl ingen roll, säger Tobbe Jonsson, 43.

UD uppmanar till försiktighet

Frun Victoria Jonsson, 43, säger att resebolaget uppmanade dem att inte ens gå ut från hotellet som låg i Monastir.

– Från början var man ju orolig och ville hem, det var beväpnade vakter överallt, men sedan blev man ju van med det, säger hon.

Samtidigt som svenskarna flygs hem från Tunisien uppmanar både norska och brittiska utrikesdepartementen till stor försiktighet vid resor till landet. Brittiska ud uppger att faran ännu inte är över i landet och att "fortsatta terrorattacker i, också på turistorter, är möjliga. Som möjliga gärningsmän pekar brittiska ud ut "individer som är okända för myndigheterna och som har inspirerats av terroristgrupper i sociala medier".

De svenska reseråden är än så länge oförändrade. UD avråder i nuläget endast från resor till de oroliga gränstrakterna mot Libyen och Algeriet samt nationalparken Jebel Chaambi.

Följ ämnen i artikeln