Historiskt mellan EU och Turkiet

Uppdaterad 2015-12-01 | Publicerad 2015-11-29

I flyktingkrisens kölvatten tar EU och Turkiet ett historiskt steg närmare varandra.

Färre flyktingar till EU byts mot miljardstöd och ny fart i Turkiets förhandlingar om medlemskap.

– Det här är en historisk dag, betonade den turkiske premiärministern Ahmet Davotoglu när han med ett stort leende kom till söndagens möte med EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel.

– Jag tackar alla EU-ledare för denna nystart som inte bara är ett nytt möte utan också början på en ny process som är väldigt viktig för framtiden för vårt gemensamma hem i Europa, sade Davotoglu.

Redan på förhand stod det klart att alla parter nu godkänner den gemensamma handlingsplan mot flyktingkrisen som EU-kommissionen har tagit fram.

– Å ena sidan ska Turkiet ta på sig att ha en bättre gränshantering för människor som kommer in i Turkiet, men också gränskontrollen gentemot EU. Och vi ska hjälpas åt att bekämpa människosmuggling, skapa bättre förutsättningar för flyktingarna som finns i Turkiet med utbildning och jobb och så vidare, sade statsminister Stefan Löfven (S) inför mötet.

Svenska miljoner?

Men smakar det så kostar det. EU utlovar tre miljarder euro – 27 miljarder svenska kronor – för flyktinginsatser i Turkiet. En sjättedel tas ur EU-budgeten. Resten – för svensk del 700 miljoner kronor – förväntas medlemsländerna bidra med. Stefan Löfven vill dock ännu inte prata detaljer.

– Exakt vilka summor vi pratar om och hur det ska fördelas, det får vi återkomma till, sade statsministern på söndagseftermiddagen.

Vid sidan om handlingsplanen är EU och Turkiet dessutom överens om att redan om några veckor öppna ännu ett kapitel – om ekonomisk och monetär politik – i Turkiets segdragna förhandlingar om EU-medlemskap. Relationerna ska också stärkas genom regelbundna toppmöten två gånger om året.

Svarta rubriker

Närmandet sker samtidigt som läget för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Turkiet återigen skapar svarta rubriker. I torsdags greps två ansedda journalister, anklagade för spionage. I fredags mördades en känd kurdisk människorättsaktivist.

Stefan Löfven betonar dock att processen i medlemskapsförhandlingarna gör att EU kommer att hålla fortsatt tryck på förändringar i Turkiet.

– Det här samarbetet kommer naturligtvis också att balanseras av krav på demokrati och fri- och rättigheter, sade Löfven i Bryssel.

Följ ämnen i artikeln