Nej igen till krav på amortering

Uppdaterad 2015-10-27 | Publicerad 2015-10-26

”Regeringens hantering är olycklig”

För andra gången har kammarrätten i Jönköping sagt nej till amorteringskrav på nya bolån.

I ett remissvar sågar kammarrätten regeringens lagförslag.

– Vi tycker inte det håller måttet ur ett grundlagsperspektiv, säger kammarrättspresident Stefan Holgersson till Aftonbladet.

Per Bolund (MP), finansmarknadsminister.

Det råder bred politisk enighet om att det behövs ett amorteringskrav för nya bolån. Detta för att få ett stopp på den galopperande belåningsgraden hos svenska hushåll.

Redan den 1 augusti var det tänkt att ett amorteringskrav skulle införas enligt ett förslag från Finansinspektionen (FI). Men i april stoppades det av kammarrätten i Jönköping.

– Vi anser inte att Finansinspektionen har något lagligt stöd att meddela sådana här föreskrifter, sa kammarrättspresident Stefan Holgersson till Aftonbladet då.

Regeringen aviserade lagändring

Därför aviserade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i september en lagändring för att ge FI mandat att införa amorteringskravet.

– Det kommer göra att amorteringskulturen förbättras, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Aftonbladet i september.

Rätten: Kan strida mot grundlagen

Men kammarrätten i Jönköping är fortfarande inte nöjda. I ett pressmeddelande skriver kammarrätten att lagförslaget kan strida mot grundlagen.

Kammarrättspresident Stefan Holgersson hänvisar till bestämmelser i Regeringsformen om att ekonomiska förhållanden mellan enskilda – i det här fallet låntagare och banker – inte får delegeras till myndigheter.

– Vi menar att sådana föreskrifter bör beslutas av riksdagen, alltså i lag, säger Stefan Holgersson till Aftonbladet.

Vad tycker du om regeringens agerande?

– Jag tycker att det är olyckligt att det har hanterats på det här sättet. Att det har lagts fram två förslag som vi anser inte håller måttet ur ett grundlagsperspektiv.

Per Bolund: ”Vi har laglig grund”

Finansmarknadsminister Per Bolund håller inte med om att förslaget skulle strida mot grundlagen.

”Remisstiden för förslaget har inte gått ut och vi avvaktar ytterligare remissynpunkter. Vi kommer att hantera detta på samma sätt som är brukligt när vi tar fram ny lagstiftning i Sverige där även lagrådet ingår som instans. Som framgår av promemorian om amorteringskrav har vi laglig grund för förslaget men kommer självklart att ta del av alla remissinstansers åsikter”, skriver han i en kommentar.

Tidslinje: Turerna kring amorteringskravet