Hon täckte sina egna bröstvårtor med sin pojkväns – för att slippa censur

Publicerad 2015-07-07

Emilia, 23, la upp en bild på sig själv i bar överkropp – men med manliga bröstvårtor. Syftet är att uppmärksamma Facebooks och Instagrams skeva regler kring censurering.

Sociala nätverken Instagram och Facebook har längre kritiserats för sina många gånger skeva censurregler – när det handlar om kvinnokroppen.

Bilder på ammande kvinnor, bilder med koppling till mens och nakna kvinnliga överkroppar censureras gång på gång medan manliga bara överkroppar i regel alltid får vara kvar.

Kändisarnas uppror

Censuren har lett till protester världen över. Kändisar som Miley Cyrus, Rihanna och Cara Delevinge är bara några av alla som visat sitt missnöje, bland annat med hashtaggen #freethenipple (frigör bröstvårtan).

I våras la tusentals mammor, däribland flera kända supermodeller, ut bilder på när de ammar sina barn under hashtaggen #normalizebreastfeeding (normalisera amning).

"Ingenting är olagligt här"

Trots det fortsätter den kvinnliga kroppen att censureras på både Facebook och Instagram. Något som fått den finska bloggerskan Emilia Huttunen, 23, att reagera – och att hitta en, om än temporär "lösning".

Det var i fredags som Emilia la upp en bild på sig själv i bar överkropp där hon photoshoppat in sin pojkväns bröstvårtor över sina egna.

"Oroa dig inte, Instagram. Jag censurerade mina bröstvårtor med min pojkväns, så ingenting är olagligt här. Njut av de här manliga bröstvårtorna, visst låter det som jämställdhet?", skriver hon.

Trots att fem dagar gått ligger bilden fortfarande kvar. Både på Facebook och Instagram.

Bilden har gillats av över 20 000 personer och delats av omkring 1 600.

MUTSIS ON.

Följ ämnen i artikeln