Brittiskt plan nära träffas av robot

Publicerad 2015-11-07

Ett brittiskt charterflyg ska ha varit nära att träffats av en robot i närheten av Sharm el-Sheikh i augusti, uppger brittiska Daily Mail.

Enligt tidningen var roboten inom 300 meter från planet när det närmade sig Sharm el-Sheikh med 189 passagerare ombord den 23 augusti. Flygplanet ska ha styrt bort från roboten när den upptäcktes, enligt källor till tidningen.

Bekräftar incident

Flygbolaget Thomson bekräftar för Sky News att en incident rapporterats in det datumet och att brittiska transportmyndigheten utrett händelsen, men kommit till slutsatsen att det inte skulle innebära någon ökad risk för brittiska plan att flyga till området.

Uppgifterna kommer en vecka efter att 224 personer dog då ett plan med främst ryska turister kraschade i Egypten.

Snappade upp telefonmeddelanden

Amerikanska underrättelseorganisationen NSA och brittiska motsvarigheten GCHQ snappade upp telefonmeddelanden mellan IS-ledare i al-Raqqa i Syrien och personer på Sinaihalvön som varnade för att "något stort" skulle hända i området innan flygkraschen i Egypten inträffade, uppger flera medier.

Pratet innehöll även skryt och en amerikansk anonym tjänsteman säger till NBC att det var tydligt att personerna firade.

En källa nära utredningen av det störtade planet uppger för nyhetsbyrån AFP att uppgifter från de svarta lådorna ombord pekar på att det antagligen var en bomb som exploderade ombord och orsakade katastrofen.

TT