Nu kan bensinpriset sjunka

Publicerad 2015-07-14

Avtalet om Irans kärnenergiprogram kan få effekter även för biltrafikanter i Sverige.

När en redan mättad oljemarknad fylls på kommer priserna att sjunka ännu mer.

– På sikt kommer oljepriset att påverka priset på bensin, säger Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker vid Nordea.

De sex stormakterna och Iran bekräftade på tisdagen att man nått ett avtal om Irans kärnenergiprogram. När sanktionerna mot landet lyfts planerar Iran att öka sin oljeexport rejält. Bland annat vill man återta stora marknadsandelar i Europa, rapporterar Reuters enligt TT.

– Det betyder att det kan pumpas ut mer olja på en marknad som redan flödar över av olja. Vi har redan sett att priserna har sjunkit de senaste veckorna när man var inne i slutet av förhandlingarna. Men de kan falla lite till framöver, säger Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker vid Nordea.

Sjunkande oljepriser kommer på sikt också att påverka priset på bensin i Sverige, fortsätter hon.

Men det går inte att säga hur mycket. Det vi betalar när vi tankar bilen påverkas av hur den svenska kronan står i förhållande till dollarn. Dessutom utgörs den största delen av priset, runt 60 procent, av skatter och avgifter. Därför ser man inte samma tydliga effekter i Sverige som i exempelvis USA.

Dröjer innan priserna stiger

Priserna för råolja är redan låga på grund av den överflödade marknaden. Så småningom kommer en balans mellan utbud och konsumtion att nås och priserna kan stiga igen. Men det tar tid.

– När priserna är tillräckligt låga så sätts inte ny produktion igång på grund av att man inte tjänar på det. Då minskar utbudet. Men eftersom det tar så lång tid från att oljan produceras innan den kommer ut på marknaden tar en sådan förändring tid. Nu när det kan komma ännu mer olja från Iran så kommer det att ta ännu längre tid tills priserna stiger.

Utvecklingen är positivt för Iran som nu planerar att skruva upp produktionen. Medan exempelvis Ryssland, USA, Kanada och Norge inte kan bedriva lönsam oljeexport när oljepriserna sjunker klarar sig Iran som har en billigare produktion, säger säger Thina Margrethe Saltvedt.

– Iran har kapacitet att höja sin produktion med 800 000 fat per dag. Och de önskar ju att bygga ut sin produktionskapacitet så fort som möjligt. Före avtalet förväntade vi oss att en balans skulle komma i slutet av 2015 eller början 2016. Nu sedan avtalet med Iran ingåtts tror vi att det kommer att dröja till slutet av 2016.