Första närbilderna på dvärgplaneten i dag

Publicerad 2015-07-14

Efter en resa på nio år kommer i dag Nasas rymdsond New Horizons att kunna ta de första närbilderna på dvärgplaneten Pluto.

Inom rymdforskningen är resan historisk.

Strax innan klockan 14 nådde rymdsonden den närmsta punkten från Pluto.

Han hittade Pluto – nu är han själv där  Läs om geniet Clyde Tombaugh

Den obemannade rymdsonden lämnade jorden i januari 2006. New Horizons har nu färdats närmare fem miljarder kilometer. Under tisdagen väntas den nå sitt mål, dvärgplaneten Pluto.

Strax innan klockan 14, svensk tid, kommer New Horizons att ta bilder från 12 500 kilometers avstånd från Pluto, om allt går enligt planerna.

Men innan dess får rymdentusiasterna bita på naglarna. Det tar nämligen fyra och en halv timme för rymdsondens signaler att nå jorden med ljusets hastighet.

De historiska närbilderna på Pluto beräknas anlända vid fyra-tiden natten mot onsdagen.

Historisk dag

Rymdsonden kommer att ta bilder och samla in data. Nasa har tidigare skickat sonder till alla planeter i vårt solsystem mellan Merkurius, som ligger närmast solen, och Pluto, en dvärgplanet i de yttre delarna av solsystemet.

För rymdentusiaster är dagen därför historisk.

"Ingen av oss som lever nu kommer någonsin att se en ny planet på nära håll för första gången igen", skriver exempelvis skribenten Dennis Overbye på New York Times.

Färdas i snabb hastighet

New Horizons färdas med en hastighet på 50 000 kilometer i timmen, enligt TT. Rymdsonden är ungefär 2 gånger 2,5 meter stor och vägde vid start 478 kilo, skriver CNN.

Farkosten kommer inte att landa på planeten.

Efter det fortsätter färden djupare in i Kuiperbältet, som forskarna tror består av hundratals små isformationer, rapporterar CNN.

Har speciell last

Dvärgplaneten Pluto upptäcktes av astronomen Clyde Tombaugh på Lowellobservatoriet i Arizona 1930. Fram till 2006 betraktades Pluto som en planet, den yttersta i vårt solsystem. Men nuförtiden använder forskarna oftare beteckningen dvärgplanet.

Namnbytet har väckt en del debatt.

Enligt Wikipedia har delstaten New Mexico, där Tombaugh bodde, stiftat en lag om att Pluto ska kallas för en planet.

För att hedra Plutos upptäcktsman har Nasa placerat en speciell last ombord på rymdsonden. Inuti New Horizons finns en liten mängd av Tombaughs aska.

Han hittade Pluto – nu är han själv där Läs om geniet Clyde Tombaugh

Följ ämnen i artikeln