Fyndet i ”guldgruvan”: Nysande, näslös apa

Publicerad 2015-10-10

Över 200 nya arter hittade: Näslös apa! Blåögd groda! Dracula-fisk!

En sångglad blåögd groda och en näslös apa som nyser när det regnar.

Det är bara två av de över 200 nya arter som forskare har hittat i östra Himalaya.

– Apan är svart, jättegullig och lurvig. Men den har alltså bara två näsborrar som sticker upp, säger Tom Arnbom på WWF till Aftonbladet.

Östra Himalaya har visat sig vara en biologisk ”guldgruva”.

De senaste åren har forskare hittat över 200 nya arter i regionen. Det framkommer i en ny rapport från WWF med namnet Det gömda Himalaya: Asiens underland.

– Jag tycker att det är superkul att man hittar sådana här saker, lite positiva nyheter helt plötsligt, säger Tom Arnbom.

OBS! En rekonstruktion gjord i Photoshop – innan det fanns fotobevis på apan.

Nysande apa

Bland de nya arterna finns en del som, minst sagt, sticker ut.

– Jag är glad över att regionen fortsätter att överraska världen, säger Ravi Sing, Indiska WWF:s vd, i ett pressmeddelande.

Forskarna har blivit exalterade över en tidigare okänd apa som hittats i östra Himalaya och som fått smeknamnet ”Snubby”.

Snubby sågs först av lokala jägare i staten Kachin i Burma 2010. När jägarna berättade om den speciella apan sa de att den var väldigt enkel att hitta – om det regnar. Regnvattnet fastnar nämligen i ”Snubbys” speciella näsa vilket får apan att nysa. Denna evolutionära miss gör att aporna ofta sitter ihopkrupna med sina huvud mellan knäna till regnet dragit förbi.

– Det är en stor apa som finns uppe i träden. Den är svart, jättegullig och lurvig och har en lång svans. Men så har den alltså ingen näsa utan bara två näsborrar som sticker upp, säger Tom Arnbom på WWF till Aftonbladet.

Leptobrachium bompu, Bompu Litter Frog känns igen på de färgglada ögonen.

”Kekkek-kek-kek”

De senaste sex åren har tio tidigare okända grodarter hittats i östra Himalaya. Den kanske mest speciella är Leptobrachium Bompu. Med sina slående blåa ögon sticker grodan verkligen ut. Men ögonen är inte allt. Grodan har nämligen även en väldigt stark sångröst, och låter enligt WWF ungefär så här: Kekkek-kek-kek.

”Liknar Dracula”

I en liten ström i norra Burma gjorde forskare 2009 ett unikt karpfynd. Med huggtänder i käkarna drogs snabbt likheter till den blodtörstige vampyren greve Dracula och fisken fick genast namnet Danionella Dracula, eller Dracula-fisken.

Huggtänderna skiljer Dracula från sina övriga karpsläktingar. Det är fortfarande väldigt lite som är känt om Dracula-fisken. Forskarna vet till exempel inte om den bara finns i strömmen i norra Burma eller om den är spridd över hela regionen. Forskarna vet heller inte varför fisken fått sina huggtänder, men det verkar som att tänderna är integrerade i fiskens skelett, enligt WWF.

Över två hundra nya arter har upptäckts enligt en ny WWF-rapport. Här är en fisk som fått namnet vibrant blue walking snakehead fish.

”Fishzilla”

En annan spektakulär fisk som hittats i östra Himalaya är Channa andrao. Channa andrao är en så kallad ormhuvudsfisk. Ett fisksläkte som kallas för ”Fishzilla” av National Geographic på grund av dess aggressiva egenskaper. Channa andraos intensiva blå färg får den att sticka ut från övriga ormhuvudsfiskar i släktet. Den blå ormhuvudsfisken har fler likheter med ormar än huvudet: den andas nämligen vanlig luft och kan kräla på land i över fyra dagar.

– Den lever av och andas luft, nästan alla andra fiskar har gälar men den här måste alltså upp till ytan, säger Tom Arnbom.