Föremål efter fartyg hittade

Uppdaterad 2015-10-05 | Publicerad 2015-10-04

Flera människor har omkommit på USA:s östkust i spåren av orkanen Joaquin, som tidigare dragit fram över Bahamas. Fortfarande vet man inte vad som hänt det lastfartyg med 33 personer ombord som försvunnit i ovädret.

Den amerikanska kustbevakningen har siktat flera föremål i området utanför Bahamas där lastfartyget El Faro försvann. Man har hittat livvästar, containrar och oljefläckar, men man kan inte bekräfta att föremålen kommer från El Faro. Tidigare har en livboj hittats från fartyget som befaras ha förlist i orkanen Joaquin.

Orkanen drog aldrig direkt in över USA:s östkust, men har fört med sig rekordstora regnmängder, från delstaten Delaware i norr till Georgia i söder.

- Vi är vana vid översvämningar i det här området, men det här är exceptionellt, säger Edwin Graceley, polis i Charleston i delstaten South Carolina.

Minst fem personer har dött och president Barack Obama har utfärdat katastroftillstånd i South Carolina. De häftiga skyfallen har fått vägar att svämma över och på flera orter uppmanas människor att inte ge sig ut i det knähöga vattenståndet. I kustområdet Brunswick County i North Carolina har 500 människor evakuerats, enligt delstatens guvernör.

Den nationella vädertjänsten varnar för att det kan falla upp till 300 millimeter regn i vissa områden.

Omfattningen av förödelsen i Bahamas är ännu inte känd, eftersom många öar är avskurna från omvärlden. Ovädret har börjat märkas på ögruppen Bermuda, med 66 000 invånare, och USA:s orkanvarningsorgan NHC varnar för att orkanen fortfarande är "extremt farlig".

TT

Följ ämnen i artikeln