Experter varnar för vanliga skrytbilden

Publicerad 2015-10-10

Experter varnar för boardingpassbilder innan resan.

Streckkoden kan avslöja privat information.

– På samma sätt som du inte lämnar dörren öppen när du åker på semester är det viktigt att inte bli nonchalant, säger datasäkerhetsstrategen Sian John.

Är du på väg någonstans och vill berätta det för världen? Skippa den klassiska boardingpassbilden. Nu varnar experter om att boardingpasset kan bli en direktbiljett till din privata information – om det hamnar på internet.

Information som fullständigt namn, avreseort, destination och streckkoden kan utnyttjas av kriminella – som till och med kan ändra din resa. Därför är det också viktigt att inte slänga ett använt boardingpass varsomhelst.

– Nästa gång du funderar på att slänga bort ett använt boardingpass med en streckkod på, fundera på om du inte ska slänga det i en dokumentförstörare istället, säger tekniksäkerhetsgurun Brian Krebs till Daily Mail.

– Tvådimensionella streckkoder och QR-koder kan innehålla en stor mängd information och koderna på boardingpasset kan göra så att någon får reda på mer om dig, dina framtida resplaner och ditt bonuspoängkonto.

Lyckades hacka vän

Krebs uppmärksammade säkerhetsrisken på sin blogg efter att en läsare enkelt lyckats hacka en vän som lagt upp en bild på sitt boardingpass. Det finns enkla hemsidor som kan komma åt information med hjälp av boardingpassets streckkod. Läsaren hade sedan kunnat gå in på flygbolagets hemsida där det var möjligt att se framtida flygbokningar samt ändra resan.

”Bli inte nonchalant”

Sian John, överste säkerhetsstrateg på datasäkerhetsföretaget Symantec, håller med.

– På samma sätt som du inte skulle lämna din framdörr öppen när du åker på semester, så är det viktigt att semesterstämningen inte gör dig nonchalant med din privata information, säger hon till Daily Mail.

– Även om vi alla är sugna ett lite malligt flygplatsfoto så skulle den information som finns gömd i ett boardingpass avslöja mer än du skulle vilja.

Avslöja inte resplanerna

Hon vill också tipsa om att ligga lågt med sina resplaner så att inte brottslingar kan se dem och dra nytta av informationen om att huset kommer att stå tomt.

– Att se till att ställa in dina privata inställningar på sociala medier så att du bara delar uppdateringar med ditt pålitliga nätverk är en bra början, säger Sian John.

En annan är att hålla sig till flygplansvingbilder.