Rear ut mat vid stängning

Publicerad 2015-11-22

App ska få danska restauranger att minska matsvinnet

Varje år slängs flera hundratusentals ton mat runtom i världen.

Bland de största matsvinns-bovarna återfinns hotell och restauranger.

Nu testar danska restauranger att rea ut maten innan stängning, skriver bt.dk.

Det är appen TooGoodToGo som erbjuder de danska restaurangerna att rea ut sin överblivna mat innan stängning.

För en tålmodig gäst kan en 138-kronors sushi i stället kosta 20 kronor.

Slänger mat för 11 miljarder

Tanken med tjänsten är att hjälpa restaurangerna att minska sitt matsvinn. Siffror visar nämligen att danskarna kastar omkring 700 000 ton mat varje år. Av dessa kommer 29 000 ton från hotell och restauranger. Ett matsvinn som motsvarar 11 miljarder danska kronor.

Appen fungerar så att restaurangerna som är anslutna till tjänsten rapporterar in hur mycket mat de förväntar sig ha kvar tiden innan stängning. Därefter rabatteras priserna kraftigt, vilket kan bli några tior i stället för hundralappar. Hungriga kunder får sedan hur många portioner de vill ha och därefter hämta upp dessa innan restaurangen stänger.

I dagsläget är fem restauranger i Århus anslutna till tjänsten.

– Det finns massor av restauranger i Danmark som lagar en massa mat och som sen går till spillo. Vi hoppas på att kunna förhindra detta, säger Thomas Bjørn Momsen, en av grundarna till bt.dk.

Ingen konkurrens

På frågan om "mat-rean" inte kommer att konkurrera ut restaurangernas vanliga meny svarar Torben E. Hoffmann Rosenstock, chef för Danmarks restauranger och kaféer, att det handlar om två olika saker.

– Vi tycker att det är ett bra initiativ, men man bör komma ihåg att det finns en stor skillnad mellan de två produkterna. När man beställer den billig maten kan man inte alltid vara säker på vad man får, och den är oftast bara tillgänglig sent på natten. Det gäller ju inte om du går på en restaurang.

Följ ämnen i artikeln