Lisas rektor: ”Förtvivlan och oro”

Publicerad 2015-06-12

SKÖVDE. Dagens skolavslutning på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde var inte som den brukar.

I ett klassrum var 17-åriga Lisa Holms plats tom.

– Veckan har präglats av förtvivlan och oro, säger Marie-Louise Brage, rektor på skolan.

Klockan är strax efter lunch sista skoldagen på terminen. Eleverna på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde har lämnat skolan och sommarlovet har börjat.

Men allt är inte som vanligt.

Sedan Lisa Holm, som är elev på samhällsprogrammet på skolan, försvann har oroskänslor, rädsla och hopplöshet präglat skolvardagen.

– I måndags inrättade vi en krisgrupp och vi har sedan varje dag försökt stämma av läget och hjälpa de bland eleverna och personalen som har behövt stöd, säger gymnasiechefen Johan Rahmberg.

”Stötta och trösta”

Krisgruppen består av representanter från skolledningen och från skolhälsovården.

Johan Rahmberg berättar, tillsammans med Lisa Holms rektor Marie-Louise Brage, att man försökt att lägga upp avslutningen som vanligt.

– Vi gjorde som vi brukar med saft och tårta. Och så spelade vi lite musik. Det blev en nedtonad avslutning och inget överdramatiserat men värdigt, säger Marie-Louise Brage.

Efter det höll rektorn ett tal till eleverna i årskurs ett och två.

– Jag försökte vara informativ och säga att det varit en ovanlig vecka. Sedan pratade jag om vikten av att stötta och trösta varandra, säger hon.

”En timme i taget”

Under veckan har det funnits ett rum inrättat på skolan dit såväl personal som elever kunnat gå och prata av sig och träffa krisgruppen.

Skolpersonalen har haft viss kontakt med polisen.

– Det har varit litegrann. De har pratat med såväl elever som personal, säger Marie-Louise Brage.

Gymnasiechefen Johan Rahmberg berättar att man lagt stort fokus på att värna om eleverna i skolan. Men att sommarlovet nu inletts innebär inte att krisgruppen kommer att upplösas.

Arbetet är inte slut på långa vägar, enligt gymnasiechefen.

– Nej, vi tar det här en timme i taget och får även utarbeta en plan framöver.

Många frågor

I klassrum A110 är några gardiner fördragna och det kommer nu dröja drygt två månader innan rummet fylls av ungdomar igen.

Marie-Louise Brage och Johan Rahmberg öppnar och visar runt i de tomma lokalerna men det råder ingen glädje över ett nyss avslutat läsår.

De många frågorna runt Lisa Holms försvinnande är i stället det som dominerar: Vad är det som hänt vår skolkamrat och elev?

Följ ämnen i artikeln