Lyxkryssar – i Haiti

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-19

15 mil från döden njuter passagerarna av Haitis vackra stränder

Här njuter passagerarna på ”Mariner of the Seas” av solen i Haiti. Fartyget har lagt till på en strand vid Labadee. Här kan passagerarna ”njuta av solen, snorkla, handla färgglad konst eller hyra vattenskoter för en spännande utfärd över den stora viken”.

Kryssningsfartyget ”Independence of the Seas” la till i fredags.

Då fick de 4 370 passagerarna sola, bada och njuta av den vackra miljön.

Var de befann sig?

Haiti.

15 mil norr om jordbävningsdrabbade huvudstaden Port-au-Prince ligger vackra Labadee – "Royal Caribbeans privata paradis" – enligt företagets hemsida.

”Inte ett svårt val”

I 30 år har kryssningsresenärer botaniserat på stranden och shoppat färgglada tyger av lokalbefolkningen. Och så kommer de att fortsätta göra, trots att drygt 200 000 människor har dött, och undantagstillstånd råder, bara 15 mil bort.

Rederiet säger att de knappast behövde fundera länge innan de bestämde sig.

– Det var inte ett svårt val när vi fick klart för oss att Labadee inte drabbats av jordbävningen, säger Royal Caribbean Internationals vd, Adam M. Goldstein, till Miami Herald.

Skickar hjälp – också

Företaget påpekar att man inte bara skickar turister, utan även hjälp, till det svårt drabbade landet. Royal Caribbean har donerat sju miljoner kronor till Haiti.

– Det är det bästa sättet för Royal Caribbean att tillhandahålla nödhjälp till Haiti på. Jag har egentligen inte så mycket att säga om detta förutom att jag vill att Labadee får all den hjälp de behöver. Det finns många bra människor där, och det är en tragisk händelse, säger norske Erik Standal, kapten på ”Navigator of the Seas” som lägger till i landet om bara några dagar.

Arga kryssare

Beslutet att fortsätta kryssa till ön har väckt starka reaktioner, bland annat på kryssningshemsidan Cruise Critic.

– Jag kan inte se mig själv sola på stranden, leka i vattnet, äta grillad mat och njuta av en drink medan tiotusentals ligger döda på gatorna, och chockade överlevande letar efter mat och vatten, skriver en person.

– Det var svårt nog att äta en picknicklunch på Labadee före jordbävningen, när man visste hur många på Haiti som svälter. Jag kan inte ens föreställa mig att sitta där på stranden, läppja på en öl och hugga in på en hamburgare nu, skriver en annan.

”De är välkomna”

Men Leslie Voltaire, Haitis särskilda sändebud vid FN, stöder företagets beslut.

– Med tanke på den dåliga ekonomin och de sociala utmaningar vi står inför i Haiti, välkomnar vi de ekonomiska fördelar som kryssningsfartygen som lägger till i Labadee ger vårt land, säger hon till Fox News.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln