Skatteparadisen snart försvunna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-22

Skatteverket: "Deras dagar är nog räknade"

Bahamas har länge varit ett skatteparadis.

Glöm tiden då rika svenskar kunde gömma undan förmögenheten i skatteparadis som Isle of Man.

Skatteverket har nu slutit avtal med flera länder – och kunnat få ut uppgifter om bankkonton och transaktioner, enligt SVT:s Aktuellt.

– Det finns inte längre något ställe att gömma pengar säkert, säger Jan-Erik Bäckman, analyschef på Skatteverket till programmet.

Schloss Vaduz, residens för Liechtensteins furste.

Förmögna svenskar med miljoner undanstoppade på konton i skatteparadis som Isle of Man, Jersey eller Bahamas? Nej, inte längre.

"Skatteparadisens dagar räknade"

Med nya avtal slutna med 29 länder som tidigare inte informationsutbyte med Sverige hoppas nu Skatteverket kunna helt sätta stopp för de som vill dölja sin förmögenhet.

– Skatteparadisens dagar är nog räknade med de nya avtalen vi får, säger Jan-Erik Bäckman, analyschef på Skatteverket, till Aktuellt.

Han fortsätter:

– Det finns inte längre något ställe att gömma pengar säkert.

Kan se kontoutdrag

Avtalen ger Skatteverket möjlighet att hålla koll på svenskars pengahantering utomlands genom att bland annat se kontoutdrag, följa transaktioner och se uppgifter om kontokort.

Bara hittills i år har Skatteverket dragit in 850 miljoner kronor från svenskars konton utomlands, enlig Aktuellt. Det är 160 privatpersoner som tillsammans tvingas betala 500 miljoner i utebliven skatt, samt 100 miljoner i skattetillägg. Dessutom har 375 ärliga personer frivilligt anmält tidigare oredovisade vinster, vilket gjort att Skatteverket dragit in ytterligare 250 miljoner.

Liechtenstein senaste landet

Det senaste i raden av länder som undertecknat avtal med Skatteverket är Liechtenstein. Avtalet innebär också att det nu längre inte behövs en åklagares stöd för att begära ut information från de olika länderna.

– Vi behöver inte längre ha en brottsutredning för att få ställa frågor om pengar och inkomster utomlands, säger Jan-Erik Bäckman till Aktuellt.