Mänskliga rättigheterna har försämrats i Kina

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-29

De kinesiska myndigheterna har brutit sitt löfte att förbättra människorättssituationen i landet och förrått Olympiska spelens kärnvärden, säger Amnesty i en ny rapport.

När Kina tilldelades OS sade Wang Wei, generalsekreterare i Pekings olympiska försökskommitté att "Vi är övertygade att OS inte bara kommer att gynna vår ekonomi men också förbättra alla sociala villkor, inklusive utbildning, vård och mänskliga rättigheter."

Något Amnesty i en rapport hävdar inte har skett, snarare tvärtom.

- Genom att fortsätta förfölja och straffa dem som talar ut om mänskliga rättigheter visar de kinesiska myndigheterna att man tappat sikte på de löften man gav när Kina blev tilldelad OS för sju år sedan. De kinesiska myndigheterna fläckar ner det olympiska arvet, säger Amnesty i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Försämrats

I rapporten drar Amnesty slutsatsen att människorättssitutionen inom de flesta områden försämrats under OS-förberedelserna.

Amnesty tar upp det kinesiska myndigheterna kallar "omskolning genom arbete", censur och dödsstraffet.

Människorättsförsvararen och författaren Hu Jia sitter fortfarande fängslad för "anstiftan till samhällsomstörtning" efter att ha skrivit om mänskliga rättigheter och givit intervjuer till utländsk media.

Dödsstraffet

Den utländska korrespondentklubben i Kina har rapporterat om 260 fall av ingripanden sedan 1 januari 2007, skriver Amnesty i sin rapport.

Dödsstraffet fortsätter att utövas för 68 brott, inklusive icke-våldsbrott som ekonomiska och drogrelaterade lagöverträdelser. Trots löften om att antalet avrättningar sjunkit har kinesiska myndigheter ännu inte offentliggjort någon statistik.

I juni 2008 grep polisen människorättsförsvararen Huang Qi från Sichuan på basis av misstanke om "olaglig förfrågning om statshemligheter". Huang hade hjälpt föräldrarna till fem skolelever som dog i jordbävningen i maj att driva ett rättsligt mål mot lokala myndigheter.

SOK inte överraskade

Rapporten från Amnesty är inte någon överraskning för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

– Det är inga nyheter på något sätt. Vi är en idrottsorganisation och tror på att öppna dörrar och bygga broar mellan länder. Vi fullföljer den handlingen och hoppas att det kommer öppna samhälle för kineserna, säger Stefan Lindeberg, ordförande för SOK.

Läs hela rapporten på Amnestys
hemsida