Reinfeldt ber Kina släppa fångar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-12

Överlämnade lista med namn vid toppmötet i Hainan

ÖVERLÄMNADE KRAVLISTA Reinfeldt vädjade om att människorättskämpen Hu Jia och ytterligare 12 politiska fångar ska släppas.

Mötet var nästan dubbelt så långt som planerat.

Både miljön, Tibetfrågan och kampen för mänskliga rättigheter kom på bordet.

– Reinfeldt lämnade över en lista med 13 namn på politiska fångar som han sa borde friges, berättar Aftonbladets utsända Lena Mellin direkt från Kina.

Statsministern vädjade idag till Kina att släppa bland andra människorättsförkämpen Hu Jia, som dömdes till flera års fängelse nyligen.

Särskilt ömmande fall

– Reinfelt sa att det fallet var särskilt ömmande och hjärtskärande, eftersom Hu Jia har ett litet barn, berättar Lena Mellin.

Fredrik Reinfeldt vädjade att Hu Jia skulle få återförenas med sin familj, en hustru och en liten dotter som delade hans husarrest tills den ersattes av fängelse för ett par veckor sedan.

Listan med namn på fångar överlämnades i samband med Fredrik Reinfeldts möte med Kinas högste ledare president Hu Jintao.

Längre än planerat

Mötet var planerat till 30 minuter.

– Men det blev 50 minuter totalt, säger Lena Mellin.

Mötet med de kinesiska ledarna började med att Reinfeldt höll ett tal där tyngdpunkten låg på klimatfrågor och miljö. Han påpekade bland annat att man inte behöver välja mellan framsteg och en bra miljö utan att det är något som kan gå sida vid sida.

– Det var ganska skarpt formulerat. Och statsministern berättade bland annat att Sverige sedan vi infört koldioxidskatten ökat vår bnp med 46 procent, säger Mellin.

Bad om respekt för Tibet

Under mötet med president Hu Jintao hamnade även Tibet i fokus.

– Reinfeldt tog upp tre ämnesområdet under mötet – mänskliga rättigheter, Tibet och miljöfrågan. Däremot nämnde han inget om att Kinas ledare borde söka dialog med Dalai Lama säger Lena Mellin.

I frågan om Tibet påpekade Reinfeldt att Sverige ser Tibet som en autonom del av Kina, men att det handlar om autonomi och att det är viktigt att Kina visar respekt för tibetanernas språk och kulturrella särart.

– Han berättade också om EU och att det här finns flera autonoma områden, och antydde att den modellen kunde vara något för Kina, säger Mellin.

Följ ämnen i artikeln