24-åringens ord före morden

Publicerad 2013-01-15

ARBOGA/KÖPING/STOCKHOLM. När flickvännen gjorde slut brakade 24-åringens värld samman.

I går slutade allt i tragedi.

Flickvännen sköts och två män mördades – sedan misstänks mannen ha tagit sitt eget liv.

– Om man träffar någon man älskar, då ska man vara tillsammans för alltid, sa han till en vän före morden.

Den 24-årige mannen misstänks ha skjutit ihjäl två andra unga män. Efter det sköt han sin före detta flickvän, en 19-åring i Fellingsbro utanför Arboga, och sedan tog han sitt eget liv, enligt polisen.

Svartsjuka och en skuld på 500 kronor uppges vara motiven till tragedin.

– Det handlar om någon form av relationsdrama, säger polisens presstalesman Mats Nylén.

Mannens förhållande med den nu skottskadade 19-åringen varade i drygt ett år och enligt vänner har han beskrivit dem som ”Romeo och Julia”. Enligt uppgifter till Aftonbladet var det hon som avslutade relationen.

Planerade flytt

Den sista tiden berättade han för bekanta att han planerade en flytt till Göteborg. Före sin avresa ville han betala tillbaka en gammal skuld till en 23-årig vän som tidigare var 24-åringens chef på ett lager i Norge.

En tredje person körde 23-åringen till dennes föräldrars hus där 24-åringen sa att han skulle vänta med pengarna.

Föräldrarna bodde bara någon kilometer från 24-åringens före detta flickvän.

– Han ville säga farväl till henne så vi åkte dit alla tre, säger chauffören.

23-åringen och 24-åringen gick båda ut ur bilen och gick den sista biten mot huset där den 19-åriga kvinnan bor. Efter en stund körde vännen efter i sin bil, då såg han 23-åringen ligga livlös på marken.

– Han var inte medveten när jag bar in honom i bilen. Men jag såg inget blod.

Körde till föräldrahemmet

Vännen körde 23-åringen till hans föräldrahem. Väl där försökte han tillsammans med den skjutnes föräldrar göra hjärt-lungräddning.

– Vi kände puls en gång. Men sedan var han borta.

Efter att ha skjutit 23-åringen misstänks 24-åringen ha tagit sig in till sin ex-flickvän och skjutit henne medan hon sov.

– Hon vaknade av en kraftig smärta och såg att hennes ex var där. Hon frågade då om han skjutit henne eftersom hon såg att han hade en pistol, säger en källa.

24-åringen ska då ha tagit livet av sig genom att sätta pistolen till sin egen mun och avfyra ett skott. Den unga kvinnan vårdas just nu på universitetssjukhuset i Örebro med en allvarlig skottskada.

När polisen vid lunchtid i går skulle förhöra en 22-årig man i Köping med anledning av händelserna under söndagsnatten fann de honom död i lägenheten.

Mats Nylén, polisens presstalesman, uppger att man misstänker att det är 24-åringen som har mördat även 22-åringen i Köping, på grund av svartsjuka.

– Han hade haft en kort relation med kvinnan tidigare, vilket 24-åringen inte stod ut med, säger en källa till Aftonbladet.

Ville låna pengar

En bekant beskriver 22-åringen som en glad kille som levde livet och gillade att festa.

– Det var en chock när jag fick reda på att han var död.

Personer i 24-åringens närhet berättar att mannen mådde mycket dåligt efter uppbrottet från den 19-åriga kvinnan.

– Han sa: ”Antingen tycker man om någon eller så hatar man dem. Om man träffar någon man älskar, då ska man vara tillsammans för alltid”, säger en vän.

Enligt vännen sa 24-åringen också att han hade svårt att kontrollera sina känslor. Den sista kontakten de hade var i onsdags:

– Han frågade om han kunde få låna 500 kronor.