Flera trafikolyckor - tufft väglag

Publicerad 2013-01-04

Det har under en kort tid inträffat ett flertal trafikolyckor på flera platser i landet. Det är halt på vägarna på grund av låga temperaturer och väglaget är mycket halt.

Det är främst i de södra delarna av landet som de flesta olyckor har inträffat.

Vid 05:45 larmades räddningstjänsten från Landskrona och Helsingborg till en lastbilsolycka på E6 vid Glumslövsbacken i södergående riktning. En lastbil körde av vägen, en person klämdes fast och fick klippas loss av räddningstjänsten.

–Föraren är förd till Universitetssjukhuset i Lund men det är oklart hur pass allvarligt skadad personen är, säger Mia Sandgren, informatör vid polisens länskommunikationscentral i Malmö.

Strax efter den första olyckan körde ännu en lastbil av vägen och in i den första lastbilen. Båda lastbilarna fick bärgas från platsen och det blev totalstopp i trafiken i södergående riktning.

– Det är fortfarande störningar i trafiken eftersom man måste städa undan en hel del bråte från vägen. Vi har i nuläget ingen exakt prognos på när trafiken kommer att vara igång igen, säger Mia Sandgren.

Mycket halt på vägarna

I Ronneby i Blekinge är det mycket halt på vägarna. Klockan 08:12 kom ett larm till polisen om en trafikolycka. En personbil har kört in i en stenmur vid Hallabro i Ronneby kommun. En person var inblandad i olyckan.

– Personen uppges vara vaken och kontaktbar och räddningstjänst, ambulans och polis är på väg till platsen, säger Mia Sandgren vid polisen i Malmö.

På länsväg 513 Torsås i Kalmar län körde en personbil klockan 06:50 av vägen och voltade. En person befann sig i bilen men det är i nuläget oklart om personen har skadats eller inte. Det var mycket halt på vägen som nu är avstängd för trafik.

Och vid E22 vid avfarten till Pataholm, Kåremo, även det i Kalmar län, krockade två bilar strax före klockan sju och en av bilarna körde in i vajerräcket. Det är oklart om någon person har skadats i olyckan. Båda körfälten är avstängda för tillfället.

Strax före klockan halv sju inkom larm till polisen om en trafikolycka på riksväg 55 i Sågmon i Katrienholm i Södermanland. En personbil fick sladd och körde in i vajerräcket. Ingen person skadades i olyckan men bilen fastnade i räcket och måste bärgas bort från platsen. Det är stopp i trafiken under bärgningen men trafiken kommer att släppas på så snart arbetet är klart.

Tufft även i norr

Enligt Trafikverket är det några områden i södra delarna av landet som är särskilt utsatta. Det är stor risk för halka runt Växjö, i södra Jönköpings län, Kalmar län och i Blekinge län.

– Det har varit blött och under natten har det frusit på. Vi har varit förberedda på det och har varit ute och halkbekämpat med salt under natten, säger Roger Falk, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det är besvärligt i trafiken med halt väglag även längre norrut i landet. På E14 mellan Åre och Storlien vid norska gränsen är vägen isig och det är stor risk för halka. Och på E45 mellan Åsarna och Brunflo är vägen fläckvis täckt av is och packad snö och Trafikverket beskriver väglaget där som mycket besvärligt.

– Man måste anpassa hastigheten efter väglaget när det är så här halt. Vi kan bara be folk att sänka hastigheten och hålla avstånden, säger Roger Falk.