Nu är det fritt fram för smör

Publicerad 2014-03-19

Forskare hittar "inget samband" mellan mättat fett och hjärtsjukdom

Smör, kött och ost har beskrivits som riktiga hälsobovar.

Men en ny studie från Cambridge ställer allt vi visste om fett på ända.

Enligt forskarna finns inget samband mellan högt intag av mättat fett och ökad risk för hjärtsjukdomar.

Det finns inga direkta bevis för att mättat fett är farligare för hjärtat än fleromättat fett.

Det konstaterar forskare vid University of Cambridge i tidskriften Annals of Internal Medicine efter att ha granskat 600 000 personers matvanor.

Enligt alla rekommendationer bör vi äta mindre av det fett som finns i smör, ost och grädde och i stället äta mer av det fett som kommer från växtriket - som raps- och olivolja.

Men hårda bevis för att mättat fett ökar risken för hjärtinfarkt saknas, säger forskarna till BBC News.

”Vetenskapligt värdefullt”

Inte i någon av de 76 studierna som forskarna granskade var mättat fett associerat med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är vetenskapligt värdefullt att det här har redovisats. Det finns en reflex att säga att mättat fett är farligt för det har man sagt i 40 år, säger Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet.

Forskarna vägde samman data från 76 studier med över 600 000 deltagare från 18 länder. Deltagarna fick beskriva sina matvanor samtidigt som man tog blodprover på 30 000 av deltagarna.

Inga säkra samband

Sammanvägningen visar att det inte finns några säkra samband mellan intag av fleromättade omega 3- och omega 6-fettsyror och lägre risker för kranskärlssjukdom. Det visar också att det inte finns något medicinskt stöd för att rekommendera ett högt intag av fleromättade fetter och lågt intag av mättat fett.

Och alla som har dåligt samvete för att ha frossat i grädde och ost kan andas ut. Mejeriprodukter visade sig nämligen ge minskad risk för kranskärlsjukdomar. Någon liknande effekt när det gäller omega 3-fetter, som finns i bland annat raps- och linfröolja, fanns inte.

Transfett kan fortfarande vara skadligt i för höga mängder, menar forskarna.

Har tvistat länge

Nordiska forskare har länge tvistat om vad som är "rätt sorts fett". I de nordiska näringsrekommendationerna föreslår man ett minskat intag av mättat fett med fleromättat omega 3-fett som substitut.

Ett råd som borde modifieras, enligt Peter M Nilsson.

– Det här är ett bevis för att man inte kan peka ut mättade fetter som en ensam riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Det man borde förespråka är en välbalanserad kost som Medelhavskost, inte peka ut enskilda råvaror, säger Peter M Nilsson.

Så fritt fram för fettdrypande burgare nu då?

– Man kan definitivt äta feta saker och jag skulle aldrig neka en patient att äta smör. Det viktigaste är att man äter grönsaker och fibrer också. Man kan säga att det största problemet är inte vad vi äter, utan vad vi inte äter.