Avslöjade brevbärare med fälla

Publicerad 2014-05-16

Brevbärarna tyckte kollegan betedde sig skumt.

Då riggade de en brevfälla - med sedlar preparerade med ultraviolett färg.

Sedan var tjuven avslöjad.

När brevbäraren i Göteborg sorterade post hamnade en del kuvert i fickan. I mars hittades en tunna med 15 sönderrivna kuvert.

Arbetskamraterna - som direkt förstod att något var skumt - larmade Postens ledning och säkerhetsavdelning. Sedan bestämde man sig för att gillra en fälla, skriver Göteborgs-Posten.

Erkände omgående

Ett antal brev med påhittade mottagare lades in i brevbärarens hög. Kuverten innehöll sedlar som strukits med ultraviolett pasta. Sedan monterades en kamera vid sorteringen, skriver tidningen.

Fällan visade sig fungera utmärkt. Ett av breven hittades i soporna - två försvann spårlöst.

Brevbäraren konfronterades och erkände omgående. Han berättade för polisen att han under en månad stulit omkring 50 till 75 brev, skriver Göteborgs Posten.

Tidigare fall: Stal 38 kilo

Nu har han åtalats för grov stöld. Hur mycket han kommit över är oklart. Enligt stämningsansökan rör det sig om ett "okänt men ej ringa belopp", skriver tidningen.

Brevbäraren säger enligt åtalet att han var skuldsatt efter en misslyckad husaffär och är djupt ångerfull. Han har arbetat i som brevbärare i 15 år men var relativt ny på det aktuella kontoret.

2006 avslöjades att en brevbärare i Lund stulit säckvis med brev under flera år. När polisen slog till mot mannen hittades totalt 38 kilo post som inte delats ut. Även den gången hade posten gillrat en fälla som avslöjade stölden. Mannen dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst.