”Det är rena kriget”

Uppdaterad 2014-05-17 | Publicerad 2014-05-16

Översvämningar i Bosnien och Serbien ”värsta någonsin”

De kraftigaste skyfallen någonsin slår hårt mot Bosnien och Serbien.

Minst 20 personer har dött, tusentals har tvingats fly sina hem och hundratusentals är utan el.

– Det är vatten överallt, det är fruktansvärt. Det är så mycket folk och alla är rädda, säger Dragica Favic på plats i Serbien.

Vattenmassorna har raserat vägar, järnväg, broar och byggnader. Över hundratusen hem i Serbien och runt 50 000 i Bosnien är utan el.

Samtidigt står räddningshelikoptrarna kvar på marken. De kan inte flyga på grund av dålig sikt.

– Man kan inte tro att något sådant här händer. Det är rena kriget, säger Dragica Favic som bor i Stockholm.

Hennes fritidshus är förstört, precis som alla hus vid floden i serbiska Cacak.

– Folk står utan hela sina liv, säger Dragica Favic.

Hon berättar att folk sitter fast på taken.

– Militären hjälper men det är så många, säger Dragica Favic.

Orolig för föräldrarna

I Sarajevo har göteborgaren Adis Osmanovic äntligen fått telefonkontakt med sina föräldrar. De är svenska medborgare och på semester i Bosnien – nu sitter de fast i byn Janja, Republik Srpska. Där står vattnet en meter högt.

– Tur att farsan hittade en person med ett aggregat, säger Adis Osmanovic på fredagskvällen.

Föräldrarna är tillsammans med pappans bror och svägerska. De två floderna vid byn håller på att flyta samman, berättar Adis Osmanovic. Han är orolig för att vattnet ska stiga under natten.

Adis Osmanovic efterlyser mer hjälp från svenska myndigheter. Själv är han i säkerhet i Sarajevo, men kan inte ta sig därifrån.

– Antingen är det vatten på vägarna eller så har vägarna rasat. Sarajevo har klarat sig med vallar. Jag är i säkerhet, mina föräldrar är i stor fara, säger han.

”Värsta någonsin”

I tre dagar har det regnat kraftigt. Myndigheter i både Bosnien och Serbien beskriver översvämningarna som de värsta någonsin.

– Det här är den värsta översvämningskatastrofen någonsin. Inte bara under de senaste hundra åren. Det här har aldrig hänt i Serbiens historia. På en dag föll mer regn än vad det brukar göra på fyra månader, sa premiärminister Aleksandar Vucic under en presskonferens enligt Reuters.

I Serbien har runt 6 000 människor tvingats fly från sina hem. I Bosnien har räddningspersonal grävt sig igenom rasmassor i två dygn utan att lyckas ta sig fram till städer och byar som helt isolerats.

Varken räddningsstyrkor från EU eller bosniska armén har kunnat ta sig till vissa byar landvägen på grund av förstörelsen.

Situationen befaras bli ännu värre eftersom staden Obrenovac, som förser halva Serbien med elektricitet, hotas av översvämningen. Det berättar Bojana Stanisic som befinner sig i Sverige och har anhöriga på flera håll i de drabbade områdena.

– Avloppsvattnet flyter upp och det jättehemskt. Det flyter tydligen döda djur i vattnet, säger hon.

Ingen har upplevt något liknande - eller förväntade sig att det kunde hända.

– De säger att det är fruktansvärt, jag kan inte ens förklara. Vissa stoppar i sig lugnande tabletter, hela deras liv försvinner, säger Bojana Stanisic.

Minst 20 döda

Under fredagen stod räddningshelikoptrarna kvar på marken på grund av den dåliga sikten. Räddningsarbetare väntar på bättre väderförhållanden för att kunna återuppta evakueringen av tusentals. Människor är nu fångar på sina hustak efter översvämningarna i stora delar av Balkan, rapporterar AP.

– Vi var tvungna att ställa in på grund av regn och starka vindar. Vädret är hemskt och det finns begränsningar för helikoptern. Det här är det svåraste uppdraget jag någonsin deltagit i, säger piloten Fahrudin Memic till BBC.

Serbien har utlyst undantagstillstånd liksom delar av Bosnien och Hercegovina. Samtidigt ber länderna både EU och Ryssland om humanitär och annan hjälp, uppger Bloomberg.

På lördagen uppgav de två länderna att sammanlagt minst 20 personer dött i översvämningarna.

Landminor efter kriget 1992-1995 riskerar att flyttas av vattnet och göra tidigare säkra områden farliga, varnar bosniska myndigheter enligt Reuters.

Svenska ambassaderna i Belgrad respektive Sarajevo har uppdaterat information för drabbade som har frågor om översvämningarna på sina hemsidor.

ANNONS