Facebooks nya krav: Läser dina sms

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2014-03-25

Har du uppdaterat din Facebook-app på telefonen?

Då kan Facebook ha fått långtgående tillgång till dina sms och din kalender.

– Applikationen kräver tillgång till detta för att fungera, säger Frida Löwengren på företagets pr-byrå.

Facebook avslöjades med att utforska möjligheterna att spionera på användares sms redan för ett par år sedan. Enligt The Sunday Times testade företaget att tjuvläsa sms hos Android-användare med Facebook-appen installerad.

Nu verkar företaget ha förverkligat sina planer.

Kräver långtgående insyn

Enligt den norska tidningen Dagens Næringsliv ber Facebook om att få tillgång till flera känsliga funktioner i telefonen i samband med att Facebooks app ska uppdateras:

Att läsa dina textmeddelanden.

Att ta del av och lägga till kontakter i din telefonbok.

Att lägga till händelser i din kalender.

Att ta del av poster i din kalender och annan konfidentiell information.

"Inte vårt mål"

Facebooks pr-byrå i Norden, Northern Link PR, kan inte uppge om villkoren är identiska för Iphone- och Android-telefoner, och uppger enligt Dagens Næringsliv att villkoren inte nödvändigtvis behöver avspegla hur applikationen ska användas.

– Applikationen kräver tillgång till detta för att fungera och även om du tror att du inte kommer att använda en viss funktion är det inte möjligt att justera villkoren inom operativsystemet. Facebook måste därför ha villkor som täcker alla funktioner som används, säger Frida Löwengren.

Löwengren hävdar enligt Dagens Næringsliv att Facebook inte har som mål att läsa användarnas textmeddelanden även om de numera kan ha möjlighet att göra det.

Många oroade

I Norge har de nya villkoren för Facebooks app fått ett stort antal personer att höra av sig till landets datainspektion.

– Folk är uppenbarligen bekymrade, säger Atle Årnes vid den norska motsvarigheten till Datainspektionen i Sverige.

Dagens Næringsliv uppger att de användare som inte vill ge Facebook tillgång till privat sms- och kalenderinformation bör låta bli att installera den senaste uppdateringen av Facebooks app - alternativt att anmäla företaget till den irländska datainspektionen som Facebook omfattas av.

Följ ämnen i artikeln